Celbová s Novákovou dobyly šestý titul

  • 1
Slavkov u Brna - Pošesté se titul pro nejlepší domácí plážové volejbalistky dostává do stejných rukou. Eva Celbová se Soňou Novákovou prokázaly svou světovou třídu a ve Slavkově u Brna prošly přes všechny své soupeřky do finále, kde narazily na dvojici Felbábová, Novotná. Favoritky neměly zpočátku s nově vzniklým párem nijak snadnou práci, až druhý set ukázal skutečnou kvalitu třetího páru z předloňského světového šampionátu.

V první sadě se Felbábová s Novotnou, letošní debutantkou na písku, jasných favoritek dlouho držely. Dařilo se jim ubránit rozmanité útoky soupeřek, ale na jejich straně bylo v útoku přece jen více chyb. Za stavu 19:16 ještě dvoubodovou šňůrou donutily Celbovou s Novákovou vzít si oddechový čas, jenže po něm velezkušený pár žádné drama nedopustil.

Druhé dějství Felbábové s Novotnou vůbec nevyšlo, nicméně vzhledem k síle českých jedniček na lepší umístění stěží mohly pomýšlet. V květnu na Českém poháru v Čelákovicích sice nesmírně cenný skalp svých finalistek získaly, dnes však bezchybný výkon nezopakovaly. "Celá sezona byla výborná, jen škoda toho dnešního
závěru. Druhý set nám vůbec nevyšel, byla to naprostá tragédie," řekla Felbábová v rozhovoru pro Českou televizi.

Zatímco s Novotnou se dala dohromady teprve letos na jaře, jejich soupeřky objíždějí světové kurty již deset let. "V prvním setu jsme chytly několik míčů v poli, ale nedokázaly je položit. To se nám většinou nestává," vysvětlila vyrovnanost prvního dějství Celbová.

I když v Česku tuzemský šampionát sezonu uzavřel, Celbová s Novákovou před sebou hlavní vrcholy teprve mají: po Světovém okruhu na Bali je za dva týdny čeká mistrovství Evropy, kde budou startovat i ostatní medailistky ze Slavkova včetně třetích sester Kateřiny a Markéty Tychnových, a v říjnu ještě boj o světové kovy
na proslulé pláži Copacabana v Rio de Janeiru. Účast na olympijských hrách už mají v kapse.

Nováková vlastní od nedělního titulu sedm zlatých medailí z mistrovství republiky, její spoluhráčka má o jednu méně. V roce 2000 připravilo Celbovou o titul zraněné koleno, nabídnutou šanci stát se tuzemskou mistryní tehdy využila Felbábová. Po mateřské přestávce se ve Slavkově na písek vrátila loňská finalistka Tereza Tobiášová, se staronovou partnerkou Martinou Hudcovou skončily páté.

Finále: Celbová, S. Nováková - Felbábová, P. Novotná 2:0 (18, 8),
o 3. místo: M. Tychnová, K. Tychnová - Klapalová, Petrová 2:0 (14, 11),
semifinále: Celbová, S. Nováková - M. Tychnová, K. Tychnová 2:0 (13, 14), Felbábová, P. Novotná - Klapalová, Petrová 2:0 (12, 16).
Další pořadí: 5.-6. Šotkovská, Bajerová a Hudcová, Tobiášová, 7.-8. Z. Horáčková, Chvátalová a Zemanová, Haragová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž