Brněnský blokař Renzo Mendoza útočí v utkání proti Tours.

Brněnský blokař Renzo Mendoza útočí v utkání proti Tours. | foto: Filip Fojtík, MF DNES

Volejbalová lekce. Takhle se to hraje ve světě, smekli Brňané

  • 0
Jako by jejich útoky blokovaly vzrostlé větve topolů. Jako by se v poli místo soupeřů objevovaly chobotnice, které chapadly pochytaly všechny míče. K tomu nervozita a vlastní chyby. „Mohli jsme se aspoň podívat, jak se to hraje ve světě,“ prohodil brněnský volejbalista Jan Pražák.

Tak v Králově Poli vypadal střet dvou volejbalových galaxií. Hvězdy z francouzského Tours vyškolily Volejbal Brno 3:1 a v Poháru CEV - druhé nejprestižnější evropské soutěže - se radovaly z postupu do osmifinále.

„Věděli jsme, co nás čeká. Soupeř je dobrý, chtěl postoupit,“ bilancoval brněnský trenér Ondřej Marek. „K ničemu nás nepustili. Zcela zaslouženě první dva sety ovládli. Tlak začínal dobrým servisem. Na bloku i na útoku byli o poznání výš. Těžko se nám to bránilo.“

Zejména v úvodních dvou sadách hosté z Francie dominovali, zhruba za padesát minut měli postup jistý. Do třetího setu vyslalo Tours náhradníky, jen z lavičky sledovalo zbytek pohárové partie české eso David Konečný. A Brňané vycítili šanci na dílčí úspěch. „Ukázali, že umíme hrát dobrý volejbal. Jeden vyhraný set je pro nás taková odměna,“ pověděl brněnský Pražák.

Do haly ve Vodově ulici dorazilo 1 500 hlučných diváků. „Myslím, že to pro lidi byl dobrý zážitek,“ podotkl 21letý blokař. Senzační obrat ale neviděli, vítěz Ligy mistrů z roku 2005 a jeden z nejlepších celků na celém kontinentu si výhru nenechal uzmout. „Proti takovým týmům se nepodaří hrát každý rok,“ těšilo Pražáka.

Zatímco Brňané na zápas do Tours počátkem ledna cestovali autobusem ubíjejících 17 hodin, francouzská výprava i s desítkami fandů zamířila do Česka leteckým speciálem. I tyhle rozdílnosti promítali brněnští pořadatelé během zápasu na velké obrazovce. „Máme k nim hodně daleko. Vše začíná rozpočtem,“ pousmál se Marek.

Brněnská mise v Evropě končí, hlavní metou zůstává úspěch v extralize, kde aktuálně Markovu výběru patří pátá příčka. Francouzské proškolení by mladému týmu mohlo prospět. „Bylo potěšující, že jsme dva sety hráli vyrovnaně. Horší pro nás je ztráta zraněného Římala, který se poslední dobou ukazoval v dobrém světle,“ zalitoval trenér.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž