Brazilské volejbalistky v popředí s Gabrielou Guimaraes se radují z výhry nad...

Brazilské volejbalistky v popředí s Gabrielou Guimaraes se radují z výhry nad Čínou. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Brazilky budou bojovat o historický titul. V cestě stojí obhájkyně ze Srbska

  • 5
Brazilské volejbalistky budou v sobotu útočit na premiérový světový titul. Dvojnásobné olympijské vítězky z let 2008 a 2012 budou počtvrté ve finále světového šampionátu, ale zlato jim ve sbírce chybí. V nizozemském Apeldoornu jim budou stát v cestě obhájkyně titulu Srbky v čele s hvězdnou univerzálkou Tijanou Boškovičovou.

Zatímco Srbky procházejí světovým šampionátem bez porážky, Brazilky v základní skupině, kde hrál i český tým, podlehly 1:3 Japonsku. Porážku mu ale vrátily ve čtvrtfinále a v semifinále si poradily s mistryněmi Evropy Italkami. Těm nepomohlo ani 30 bodů univerzálky Paoly Egonuové, která k tomu přidala šestnáct chyb.

Ve finále čeká Jihoameričanky obdobný soupeř, Srbsko má hru postavenou na nejužitečnější hráčce MS 2018 Boškovičové. Ta dala v semifinále Američankám 33 bodů. Tentokrát ale narazí na nejlepší blokařku šampionátu. Brazilka Carol už na turnaji zaznamenala 57 úspěšných bloků a v této činnosti vévodí statistikám tohoto MS. Neira Ortízová z Portorika a Italka Anna Danesiová na ni na druhém místě ztrácejí osmnáct bloků.

Brazílie a Srbsko se letos v červnu a červenci dvakrát střetly v Lize národů. Ve skupině i v semifinále byly úspěšnější Brazilky, ale Srbky postrádaly svou největší hvězdu Boškovičovou. Ta dostala po náročné klubové sezoně volno, aby si odpočinula a nachystala se na světový šampionát. Tam je zatím s 216 body čtvrtou nejproduktivnější hráčkou. Kapitánka Brazilek Gabi nasbírala jen o jedenáct bodů méně.

Srbsko je třetím soupeřem, které se pokusí Brazilky připravit o premiérový triumf na MS. V roce 1994 podlehly Jihoameričanky před domácím publikem Kubě, v letech 2006 a 2010 nestačily v pětisetových bitvách na Rusko. Vedle tří stříbrných medailí mají ještě bronz z MS 2014. Pro samostatné Srbsko je čtyři roky starý světový titul jedinou medailí na MS.

Volejbalistky Brazílie zdolaly Itálii a po dvanácti letech jsou ve finále MS

Finálovému duelu, který začne ve 20:00, bude předcházet zápas o třetí místo. V něm se od 16:00 utkají týmy USA a Itálie. Naposledy spolu hrály na loňských olympijských hrách v Tokiu, kde zámořský celek zvítězil 3:2 na sety. Američanky ovládly také poslední dvě vzájemná utkání v Lize národů v letech 2019 a 2021. Italky ve vzájemných zápasech vyhrály naposledy na MS 2018.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž