Bolehovský se vlámsky zatím neučí

Zlín - Pouze kousek od administrativního centra Evropské unie stráví příští sezonu zlínský volejbalista Jan Bolehovský. Osmadvacetiletý univerzál odchází do osmého týmu belgické ligy Duvel Puurs. Do města, které leží zhruba 25 km od Bruselu, se vydá koncem měsíce. "Poloha je ideální, stejně daleko to budu mít také do Antverp," těší se Bolehovský.

Jak se zrodil váš přestup do belgické ligy?
Náhodou. Petr Klár, který hrál za Hradec Králové, působil v Belgii před dvěma lety. Říkal mi, že Puurs shání univerzála, jestli bych tam nechtěl odjet na testy. Měli Brazilce, ale nebyli s ním spokojeni. Testy mi vyšly, podepsal jsem smlouvu.

Ve Fatře Zlín jste měl platný kontrakt. Bylo jednání s klubem složité?
Ani ne. Manažer Macek mi vyšel maximálně vstříc, jsem mu za to vděčný. Musím se sice vyplatit, ale to se nedá nic dělat.

Co víte o svém novém působišti?
Jen to, že byli osmí z dvanácti. Úroveň soutěže by měla být stejná jako u nás. Mají tam dva špičkové mančafty Roeselare a Maaseik, zbytek se pere mezi sebou.
Puurs nemá ambice na titul, ale v klubu by byli rádi, kdyby se pohybovali co nejvýš.

Z vlastní zkušenosti vím, že volejbaloví fanoušci v Belgii dokáží vytvořit nádhernou atmosféru. Láká vás to?
Určitě. Viděl jsem pár videokazet, chodí tam nějakých 1400 lidí. Je to něco jiného než ve Zlíně, kde je často bohužel slyšet každé slovo.

Už se učíte vlámsky?
Jazyk bude asi trošku problémem. Naštěstí trenér po mně chce angličtinu, po volejbalové stránce nevidím problém. Domluvím se i se všemi spoluhráči. V tomto ohledu by možná bylo lepší, kdybych hrál na jihu země, protože žena umí francouzsky.

Jak se na zahraniční angažmá chystáte?
Jsem u kamaráda na malé brigádě, přitom nabírám fyzičku. O víkendech jezdím na turnaje, což bude na úvod stačit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž