Minivolejbal v Karlových Varech.

Minivolejbal v Karlových Varech. | foto: ČVS

Barevný volejbal byl trefou do černého. Ve Varech ho hrálo pět set dětí

  • 0
Znáte žlutý volejbal? A oranžový, červený, zelený nebo modrý? Pět podob populární míčové hry pro různé věkové kategorie předvedlo o víkendu v Karlových Varech 547 dětí od 6 do 12 let. Na celorepublikovém turnaji v barevném minivolejbalu se bojovalo mimo jiné i o vstupenky na OH 2012 do Londýna.

Minivolejbal je v podstatě zmenšený volejbal v několika formách od přehazované až po finální podobu minivolejbalu pro 4. – 6. třídu. Sport s obrovskou členskou základnou dospělých hráčů si tak zajišťuje budoucí sportovce už ve věku, který ještě ze zdravotních důvodů nedovoluje hrát skutečný volejbal.

A proč barevný? Pět barev rozlišuje pět forem minivolejbalu, které se od sebe liší základními pravidly a obtížností. A tak se v Karlových Varech hrál žlutý, oranžový, červený, zelený a modrý minivolejbal.

"Projekt barevný minivolejbal byl trefou do černého! Mají o něj zájem sponzoři a byl finančně podpořen Mezinárodní volejbalovou federací jako jeden ze třinácti vybraných světových projektů," říká Zdeněk Haník, předseda Českého volejbalového svazu.

Premiéru si barevný minivolejbal odbyl v Nymburce na konci prosince loňského roku, karlovarské druhé dějství přilákalo 175 družstev. Bojovalo se v pěti kategoriích i o body do celkového pořadí turnaje. Nejvíce vítězství získali malí volejbalisté z Hradce Králové.

Do Karlových Varů se barevný volejbal znovu vrátí v září a v rámci mistrovství Evropy mužů zde proběhne závěrečný turnaj. "Jsme připraveni přijmout až 1500 dětí," plánuje Zdeněk Haník. "Všichni účastníci turnaje si svou účastí vybojují i vstupenku na zápasy české reprezentace na ME a vítěz zeleného minivolejbalu pojede na olympijské hry do Londýna."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž