Dinara Safinová

Dinara Safinová | foto: Reuters

Že stále ještě nemám grandslam? No a co, odbývá Safinová své kritiky

  • 9
Bojuje o udržení postu světové jedničky. Pokud uspěje na probíhajícím Turnaji mistryň v Dauhá, stane se první Ruskou, která zakončí na trůnu nejlepší hráčky tenisový rok. Přesto Dinara Safinová ví, že některým kritikům to pořád bude málo. Dosud totiž nevyhrála jediný grandslam. "Už je mi to jedno. Ať si říkají, co chtějí," reaguje Ruska na stále se opakující otázku.

Je to tak. Na Turnaji mistryň v katarském Dauhá může vyhrát všech pět zápasů. Pak se stane první Ruskou, která přezimuje v čele tenisového žebříčku.

Přesto se najdou jedinci, kteří budou její úspěch zpochybňovat. "Už se o to nestarám. Ať si říkají, co chtějí. Jsem tam, kde jsem," odpovídá Safinová s ironickým výrazem ve tváři na stále stejnou otázku, která ji pronásleduje podstatnou část sezony.

A důvod? Stále stejný. Oproti své konkurentce Sereně Williamsové dosud nevyhrála jediný grandslamový turnaj. Zatímco Američanka jich má už jedenáct (a dva letos), rodačka z Moskvy byla "jen" třikrát ve finále. Nikoho nezajímá, že letos vyhrála tři turnaje a v dalších pěti byla ve finále (nejvíc ze všech tenistek) a vyhrála 20 z 22 duelů na antuce.

turnaj mistryň

Dnešní program (od 15:00 SEČ):

Azarenková - Wozniacká
Safinová - Jankovičová

S. Williamsová - V. Wiliamsová

O první místo se Safinová s Williamsovou přetahují od ledna.

První přímý souboj o trůn vyhrála ve finále Australian Open Williamsová, Safinová ji pak přeskočila v květnu a vládla 25 týdnů, než si Američanka vzala první místo zpět. Po dvou týdnech je ale znovu všechno jinak a v Dauhá je znovu první Ruska.

"Když jsem loni hodně vyhrávala, dostávala jsem otázky, proč ještě nejsem světovou jedničkou. Teď první jsem, ale všem chybí grandslamový titul," zamyslela se Safinová.

"Jsem k němu blízko, ale nechtě mě za ním jít postupně. To ale neznamená, že nechci grandslam vyhrát. Ale musím na tom pracovat."

Třiadvacetiletá Ruska se v Dauhá utká v Bílé skupině s Dánkou Caroline Wozniackou, Běloruskou Victorií Azarenkovou a bývalou jedničkou Jelenou Jankovičovou ze Srbska. Skupina je označována za papírově snadnější než druhá, v níž jsou obě sestry Williamsovy a Rusky Dementěvová s Kuzněcovovou.

"Nebude to jednoduché," varuje Safinová, která loni prohrála v základní skupině všechny tři zápasy, aniž by získala set. "Je tu osm nejlepších tenistek světa, nemůžete si vybírat."

Myslí si, že získat triumf na Turnaji mistryň bude možná těžší než vyhrát grandslamový titul. "Na grandslamu nemusíte do třetího čtvrtého kola hrát na sto procent a stejně vyhrajete, i když se vám nedaří. Tady musíte hrát skvěle hned od začátku," dodala.

První krok v cestě na vrchol už udělala Serena, která na úvod zdolala Rusku Kuzněcovovou. Jak dnes Safinová odpoví proti Jankovičové?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga