Česká tenistka Karolína Muchová na turnaji v Cincinnati.

Česká tenistka Karolína Muchová na turnaji v Cincinnati. | foto: Profimedia.cz

Muchová v semifinále vyzve Sabalenkovou. Vondroušová v Cincinnati skončila

  • 83
Tenistka Karolína Muchová si zahraje na turnaji v Cincinnati semifinále. Mezi nejlepší čtyři prošla přes Marii Bouzkovou, která české čtvrtfinále už za stavu 0:3 v první sadě skrečovala kvůli zdravotnímu problému. Do semifinále nepostoupila wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová, která podlehla 6:7, 1:6 v souboji vítězek posledních dvou grandslamů světové jedničce Ize Šwiatekové z Polska.

České derby trvalo jen dvanáct minut. Bouzková, jež v osmifinále vyřadila jednoznačně vítězku předchozího velkého turnaje v Montrealu Jessicu Pegulaovou z USA, uhrála ve třech gamech jen dva body a zavolala si fyzioterapeutku. Po konzultaci se rozhodla zápas vzdát, podle agentury Reuters kvůli problémům s nohou.

Brzkým koncem Bouzková zaskočila i Muchovou, která jí v rozhovoru na kurtu přála brzké uzdravení. „Jsme kamarádky, blíží se US Open, takže doufám, že se Mary uzdraví co nejrychleji a že bude na US Open připravená,“ řekla Muchová, jež v předchozích třech kolech musela o postup bojovat tři sety. V semifinále se střetne s Běloruskou Arynou Sabalenkovou, která udolala Tunisanku Uns Džábirovou. Sabalenkovou česká hráčka letos porazila v semifinále Roland Garros, celkovou bilanci s ní má 1:1.

Po dvou letech v Americe a hned rekord. Djokovič bilancí 19:0 pokořil Nadala

Desátá nasazená Vondroušová v předchozích třech duelech v Cincinnati neztratila set a dobře rozehrála i utkání se Šwiatekovou. Vítězce Roland Garros vzala v pátém gamu servis, dostala se až do vedení 5:3 a dvakrát podávala na zisk sady. Za stavu 5:4 však i vinou dvou dvojchyb neuhrála čtyřiadvacetiletá sokolovská rodačka ani bod a po dalším brejku uspěla za stavu 6:5 na podání jen v jedné výměně.

Tiebreak získala Šwiateková 7:3 a pohodu si přenesla i do druhé sady, na jejímž začátku hned vzala Vondroušové servis. Následně polská favoritka připravila Češku o podání ještě dvakrát a po 93 minutách proměnila forhendem po lajně první mečbol. Vondroušovou porazila i v druhém vzájemném duelu.

„Nebylo jednoduché přizpůsobit se rotaci jejích úderů, protože je levačka. Dobře toho využívala a také svých zkušeností, ale já byla odhodlaná bojovat o každý míč, což nakonec zafungovalo,“ řekla na kurtu Šwiateková, jež v druhém setu prakticky nedala Vondroušové šanci. „Snažila jsem se z toho prvního setu poučit, takže jsem ve druhém setu přesně věděla, co mám dělat. Proto z toho byl tak dobrý výkon,“ dodala čtyřnásobná grandslamová vítězka, která bude na US Open obhajovat loňský titul.

Djokovič s Alcarazem postupují

Srb Novak Djokovič postoupil v Cincinnati po výhře nad Američanem Taylorem Fritzem 6:0, 6:4 do semifinále a zároveň si zajistil účast na Turnaji mistrů. Mezi nejlepší čtveřicí je také světová jednička Španěl Carlos Alcaraz, který se však na vítězství nad Australanem Maxem Purcellem nadřel o poznání více. Sedmdesátého hráče žebříčku ATP, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, porazil 4:6, 6:3, 6:4.

Djokovič je po Alcarazovi druhým tenistou, který se kvalifikoval na Turnaj mistrů v Turíně. Šestatřicetiletému Srbovi se to povedlo již pošestnácté. Devátého hráče světa deklasoval za 62 minut a vyhrál i sedmý vzájemný zápas. O sedmou finálovou účast v Cincinnati se světová dvojka utká s Němcem Alexanderem Zverevem.

Pro Purcella skončil životní turnaj ve čtvrtfinále, i když dokázal Alcarazovi vzít první set. Po cenných výhrách nad Norem Casperem Ruudem a Švýcarem Stanem Wawrinkou byl letošní wimbledonský vítěz už nad jeho síly.

„Udělal na mě velký dojem. Hraje dobře, má dobrý servis, voleje taky. Byla to dřina,“ řekl Alcaraz novinářům. O finále, které by mu zaručilo post světové jedničky i v příštím týdnu, se dvacetiletý Španěl utká s Robertem Hurkaczem. Minulý týden Poláka po velkém boji zdolal v Torontu.

Tenisový turnaj mužů a žen v Cincinnati

(tvrdý povrch)

Muži (dotace 6,6 milionu dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Alcaraz (1-Šp.) - Purcell (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4
Hurkacz (Pol.) - Popyrin (Austr.) 6:1, 7:6 (10:8)
Djokovič (2-Srb.) - Fritz (9-USA) 6:0, 6:4
Zverev (16-Něm.) - Mannarino (Fr.) 6:2, 6:3.

Ženy (dotace 2,788.468 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Muchová - Bouzková (obě ČR) 3:0 skreč.
Šwiateková (1-Pol.) - Vondroušová (10-ČR) 7:6 (7:3), 6:1
Gauffová (7-USA) - Paoliniová (It.) 6:3, 6:2
Sabalenková (2-Běl.) - Džábirová (5-Tun.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čchan Chao-čching, Olmosová (7-Tchaj-wan/Mex.) - Krejčiková, Siniaková (1-ČR) 6:3, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga