Serena Williamsová

Serena Williamsová se raduje z vítězství nad Nicole Vaidišovou. | foto: AP, ČTK

Williamsová může návrat ozdobit triumfem

  • 2
Melbourne - Finále ženské dvouhry na Australian Open odehrají tenistky s úplně jinými životními příběhy. Po zranění se vracející Serena Williamsová nebyla ani mezi nasazenými hráčkami, naopak Maria Šarapovová byla nasazená jako turnajová jednička. Navíc má jistotu návratu návratu na první místo světového žebříčku.

Serena Williamsová má na svém kontě sedm grandslamových titulů. Po zdravotní pauze ale přijela do Melbourne až jako 81. hráčka žebříčku a nikdo od ní nic nečekal.

Naopak Ruska Maria Šarapovová na podzim vyhrála US Open a při absenci Justine Heninové-Hardenneové už má jistý návrat na první místo světového žebříčku.

Mladší ze sester Williamsových loni kvůli zdravotním problémům odehrála jen šestnáct zápasů a při pohledu na její korpulentní postavu se nečekalo, že by v Melbourne došla nějak daleko.

Pětadvacetiletá Američanka však prokázala bojovné srdce a poslední krok ji dělí od toho, aby se na Australian Open stala teprve druhou nenasazenou vítězkou v éře profesionálních turnajů. Tou první byla v roce 1978 Chris O'Neillová.

"Je hezké být zpátky v grandslamovém finále. Hraju a bojuju velmi tvrdě. Je úžasné být zpátky," řekla dvojnásobná vítězka z Melbourne z let 2003 a 2005, která v semifinále vyřadila Češku Nicole Vaidišovou.

Věří si i před zápasem s budoucí světovou jedničkou Šarapovovou. "Když budu hrát dobře, když budu hrát svou hru, tak bude pro kohokoli těžké mě porazit. Nemám co ztratit," dodala Williamsová.

Šarapovová může Williamsové oplatit dva roky starou semifinálovou porážku z Melbourne. Devatenáctiletá Ruska se po úvodním trápení s Francouzkou Camille Pinovou i s extrémním horkem rozehrála k dobrým výkonům a v semifinále vyřadila jednu z favoritek Kim Clijstersovou z Belgie.

Nijak ji nepřekvapilo, že její finálovou soupeřkou bude právě Williamsová. "Vstoupila do turnaje bez jakýchkoli očekávání a hraje skvělý tenis. Získala spoustu velkých titulů a ještě mám co dohánět," zhodnotila kvality své soupeřky šampionka z loňského US Open a Wimbledonu 2004.

Postavení na žebříčku podle ní na kurtu nehraje roli. "Někdy lidé hrají svůj nejlepší tenis ve chvíli, kdy sami nečekají, že přijde," poznamenala Šarapovová.

Finalistky zatím spolu odehrály čtyři zápasy, každá z nich vyhrála po dvou. Jejich sobotní zápas o titul začne ve 3.30 SEČ.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga