Bývalá rumunská tenisová hvězda Ilie Nastase výváděný ochrankou-

Bývalá rumunská tenisová hvězda Ilie Nastase výváděný ochrankou- | foto: Reuters

Skandál na Fed Cupu v Rumunsku. Nastaseho museli vyvést, Britka plakala

  • 121
Tenisový výtržník Ilie Nastase (70) zřejmě ztratil veškeré zábrany. Kapitán rumunského fedcupového týmu potvrdil pověst specialisty na průšvihy. Bývalá světová jednička, klaun a bohém stihl za posledních pár dní urazit a naštvat kdekoho. Při sobotním zápase Sorany Cirsteaová s Britkou Johannou Kontaovou jej dokonce vyvedli ze stadionu.

Na tiskovce v rumunském přístavním městě Konstanca na sebe dvojnásobný grandslamový šampion upozornil nevhodnými poznámkami namířenými na Serenu Williamsovou, která oznámila, že se svým snoubencem Alexisem Ohanianem čeká dítě: „Tak uvidíme, jakou to bude mít barvu. Čokoláda s mlékem?“

Načež několikrát uvedl do rozpaků britskou kapitánku Anne Keothavongovou. Muž s pověstí prostopášníka ji opakovaně žádal o sdělení čísla hotelového pokoje, v němž bydlí. Když se pak při losu setkali při pózování, vzal vdanou ženu, nyní podruhé těhotnou, pevně za rameno a pravil: „Pořád nás to k sobě přitahuje.“

Jeho neobvyklé představení gradovalo při zápase Cirsteaová - Kontaová, které narušovali divoce fandící diváci. Britka se rozplakala, její kapitánka si stěžovala a rozhodčí žádal klid. Nastase se na ně utrhl: „Tenis není opera! Co máte za zasr... problém?“

Vášně ho následně dočista ovládly, štěkal urážky na všechny strany. Kontaové a Keothavongové spílal: „Zasr... kur..!“

Utkání bylo přerušeno. Nastase ve slunečních brýlích, šedé mikině a černé vestě byl ochrankou vyveden ze stadionu. Nesměl zůstat ani na tribuně.

Bývalá rumunská tenisová hvězda Ilie Nastase ještě předtím, než byl vyveden z...
Bývalá rumunská tenisová hvězda Ilie Nastase v debatě s rozhodčím.

Sedm chlapů jej krotilo, když na chodníku křičel na reportérku z agentury AAP, jež běsnícího démona natáčela na mobil: „Proč mě filmuješ? Že je to tvoje zasr... práce? Nemáš práci. Seš hloupá a ošklivá.“

Na lavičce ho nahradila hráčka Monica Niculescuová.

Poté, co na obecenstvo naléhala i domácí hvězda Simona Halepová, se v partii pokračovalo. Kontaová zdolala Cirsteaovou 6:2, 6:3 a vyrovnala na 1:1.

Bývalý šéf rumunského svazu může čekat trest mezinárodní federace ITF, která už oznámila, že zahájila vyšetřování jeho výroků o Williamsové.

„ITF netoleruje podobné výrazy a chování. Až posbíráme veškerá potřebná fakta, budeme adekvátně konat,“ objevilo se v prohlášení.

Teď mu do rejstříku přestupků přibyl další záznam, kterým se ITF začala okamžitě zabývat. Prozatím mu odebrala akreditaci a pro tento víkend jej zbavila funkce kapitána.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga