Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová v prvním kole Roland Garros. | foto: Benoit Tessier, Reuters

Vaidišová ve čtvrtfinále v Birminghamu uhrála jen tři gamy

  • 1
Jen tři gamy uhrála česká tenistka Nicole Vaidišová v dnešním čtvrtfinálovém utkání s Bethanií Mattekovou. Na trávě v Birminghamu podlehla třetí nasazená hráčka americké soupeřce po setech 3:6 a 0:6. V Barceloně skrečovala Šafářová zápas kvůli zranění.

Birmingham

Devatenáctou hráčku světa Vaidišovou může alespoň těšit fakt, že v Anglii přerušila šestizápasovou sérii bez vítězství, a navíc dokázala vyhrát dva duely za sebou, když ve druhém kole porazila Nathalii Dechyovou a v následujícím osmifinále oplatila Jekatěrině Makarovové porážku z nedávného turnaje v Římě.

Po Vaidišové se s turnajem v Birminghamu musela rozloučit i druhá česká čtvrtfinalistka Petra Cetkovská, která nestačila na Katerynu Bondarenkovou z Ukrajiny po setech 6:7 a 2:6.

Třiadvacetiletá Češka vstoupila do utkání lépe a ujala se vedení 2:0, poté ale favoritka vývoj vyrovnala a set pro sebe rozhodla v tiebreaku. Ve druhém setu už si bezpečně pohlídala postup do semifinále, kde se může utkat se svou sestrou Aljonou.

Výsledky:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Matteková (USA) - Vaidišová (3-ČR) 6:3, 6:0, Wickmayerová (Belg.) - Southová (Brit.) 6:4, 6:3
K. Bondarenková (12-Ukr.) - Cetkovská (ČR) 7:6 (7:3), 6:2.
Erakovicová (N. Zél.) - A. Bondarenková (5-Ukr.) 6:4, 7:5.
Semifinálové dvojice: K. Bondarenková - Erakovicová, Wickmayerová - Matteková.

Barcelona

Zranění kolene ukončilo účinkování české tenistky Lucie Šafářové na turnaji v Barceloně. Čtvrtá nasazená hráčka skrečovala čtvrtfinálové utkání s domácí Mariou Martínezovou-Sánchezovou, které podlehla v úvodním setu 2:6 a ve druhém prohrávala 1:4.

Česká tenistka, které patří ve světovém žebříčku 47. místo, si tak pohoršila výbornou bilanci čtvrtfinálových duelů na okruhu WTA.

V předchozích devíti zápasech mezi nejlepší osmičkou prohrála jen jednou. Martínezová-Sánchezová se v semifinále utká s vítězkou zápasu mezi krajankou Nurií Llagosterovou Vivesovou a Italkou Sarou Erraniovou.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Martínezová-Sánchezová (Šp.) - Šafářová 6:2, 4:1 skreč.
Cohenová-Alorová (Fr.) - Ivanovová (Rus.) 6:2, 6:1.

Halle

Švýcarský tenista Roger Federer postoupil na turnaji v Halle do semifinále, když porazil Kypřana Marcose Baghdatise dvakrát 6:4. Světová jednička si nadále drží šestiletou neporazitelnost na trávě. Jeho dalším soupeřem bude domácí Nicolas Kiefer, jemuž dnes vzdal v prvním setu Michal Llodra.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Baghdatis (5-Kypr) 6:4, 6:4, Kiefer (Něm.) - Llodra (Fr.) 4:0 skreč, Kohlschreiber (Něm.) - Söderling (Švéd.) 6:4, 7:6 (7:4), Blake (2-USA) - A. Beck (Něm.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5).
Semifinálové dvojice: Federer - Kiefer, Blake - Kohlschreiber.
Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Ljubičič, Söderling (Chorv./Švéd.) 6:4, 0:6, 10:4.

Varšava

Tři nejvýše nasazení hráči se probojovali do semifinále antukového turnaje ve Varšavě. Ruská jednička Nikolaj Davyděnko nedal šanci svému krajanovi Jevgeniji Koroljovovi a zahraje si v sobotu proti Italovi Fabiu Fogninimu.

Turnajová dvojka Tommy Robredo měl více práce s dalším Španělem Oscarem Hernandezem, který dokázal vyhrát první set 6:4. Poté už ale favorizovaný Robredo nepřipustil komplikace v postupu do semifinále turnaje, na kterém loni slavil celkové prvenství. Tehdy byly ještě dějištěm tohoto podniku ATP Sopoty.

Dvouhra - čtvrtfinále:
Davyděnko (1-Rus.) - Koroljov (Rus.) 6:4, 6:2, Robredo (2-Šp.) - Hernandez (Šp.) 4:6, 6:2, 6:2, Monaco (3-Arg.) - Granollers (7-Šp.) 6:4, 6:3, Fognini (It.) - Caňas (5-Arg.) 7:5, 7:5.
Semifinálové dvojice: Davyděnko - Fognini, Robredo - Monaco.

Zlín

Poslední českou tenistkou v pavouku turnaje ITF ve Zlíně zůstala Zuzana Ondrášková, která v dnešním čtvrtfinále porazila Němku Angeliku Bachmannovou 6:3, 0:6 a 6:4. Druhá domácí hráčka Renata Voráčová naopak svou cestu soutěží s dotací 75.000 dolarů skončila po prohře s další Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou 7:5, 6:7 a 1:6.

Voráčové proti bývalé světové čtrnáctce a držitelce divoké karty lépe začala, dařilo se jí podání a soupeřku držela u zadní čáry. Ve druhém dějství se ale karta obrátila, česká tenistka už prohrávala 0:4. Přesto se ještě dokázala zvednout a posunula zápas do tiebreaku. Ten ale prohrála 4:7 a ve třetím setu se už hrálo pod taktovkou Grönefeldové.

"Věděla jsem, že zápas nebude lehký. V závěru mi už chyběly síly. Ve třetím setu jsem hrála hodně špatně," uvedla Voráčová.

Také Ondrášková se nevyvarovala výkyvů a po vyhrané první sadě neuhrála v dalším setu ani hru. V závěru se ale vzpamatovala a dotáhla zápas do vítězného konce. "Ve druhém setu mě potkala po sérii chyb herní krize. Bojovností se mi ale podařilo zápas ještě otočit," poznamenala Ondrášková.

Londýn

Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (2-Srb.) - Hewitt (11-Austr.) 6:2, 6:2, Nalbandian (4-Arg.) - Gasquet (5-Fr.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:3).
Semifinálové dvojice: Nadal - Roddick, Djokovič -  Nlbandian.


Ondrášková (ČR) - Bachmannová (5-Něm.) 6:3, 0:6, 6:4, Grönefeldová (Něm.) - Voráčová (2-ČR) 5:7, 7:6 (7:4), 6:1, Kostaničová-Tošičová (6-Chorv.) - Hercogová (Slovin.) 6:2, 6:2, Vögeleová (Švýc.) - Pochabová (SR) 5:7, 6:3, 6:1.
,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga