Utrpení stárnoucího Samprase

  • 3
Paříž - Muž s tváří hráče pokeru, bez nervů a emocí, tak vždy vystupoval na kurtu Pete Sampras. To však bylo v dobách, kdy vládl tenisovému světu a konkurenci hledal jen těžko. V poslední době spíše s problémy hledá soupeře k poražení. V pondělním duelu prvního kola bušil raketou do země, odpaloval míčky na tribunu vztekal se. Ital Gaudenzi jej poslal pryč z turnaje a uštědřil další ránu sebevědomí třináctinásobného šampiona. "Pocity jsou hrozné," svěřoval se frustrovaný Sampras po porážce.Čtěte o pondělních zápasech

Mizerné podání, nejistota v důležitých momentech, zcela chybějící agresivita a nápad ve výměnách, tak se prezentoval hráč, který 286 týdnů vévodil světovému žebříčku. Sampras bloumal po kurtu a nebyl schopen s Gaudenzim, devětašedesátým hráčem pořadí ATP, cokoli efektivního provést. Pouhé posílání míčků na druhou stranu sítě nemohlo hráče Samprasova typu přivést k úspěchu. Místo toho se vyhlášený kliďas vztekal.

Po utkání si hráč připadal snad ještě o dvacet let starší, než na svou třicítku. "Jak pomalu stárnete a grandslamy vám utíkají mezi prsty, je stále těžší se s tím pocitem vyrovnat," přemítal o svých pocitech. "Je to něco jiného, než když je vám dvacet a máte možnost hrát takové turnaje ještě deset let. Jakmile jeden uteče, musíte čekat zase další rok, abyste to mohli zkusit zase." Nepříliš optimistická slova.

Letos je Samprasova bilance 15:13, takový rok ještě nezažil. Vyhrát turnaj je pro něj snad nepřekonatelný problém; Finále ještě uhraje, ale pak nedokáže rozhodnout. Postupně zjišťuje, jaké to je cítit nervozitu a obrovskou odpovědnost. Stále častěji se ozývají hlasy, že by měl skončit a nekazit si tak famózní kariéru. To na sebevědomí nepřidá. "Když jste světová jednička, vítězství přicházejí sama. Jakmile ale vaše dominance skončí a je třeba se probíjet sezonou, těžko čekat, že přijedete do Paříže a vyhrajete turnaj," uznává.

Pete Sampras zdraví diváky v Key Biscane po své překvapivé prohře ve 3. kole s Chilanem Gonzalezem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

Témata: ATP, Pete Sampras, Raketa