Plíšková: Neměla jsem zápas ve svých rukou. Štvalo mě, že chyběly šance

  • 95
New York (Od našeho zpravodaje) - Řecká válečnice, která by se svými svaly a sveřepostí obstála snad i v bitvě u Thermopyl, zastavila ve čtvrtfinále US Open českou sokyni, která dlouho držela tvář pokerové hráčky. Uvnitř však Karolínu Plíškovou hnětlo, že jí Maria Sakkariová nedává skoro žádnou příležitost sáhnout po vítězství.

Po úterní hladké porážce Barbory Krejčíkové se statnou Arynou Sabalenkovou z Běloruska se ve středu ani Plíškové nepodařilo pobláznit obecenstvo na Ashe Stadium nějakou dramatickou podívanou.

Taky nasazená čtyřka působila spíš jako krotká oběť pro rozdrážděnou saň. Při výsledku 4:6, 4:6 si nevysloužila ani jeden brejkbol. Sakkariová při podání získala těžko uvěřitelných 22 bodů v řadě.

Plíšková končí ve čtvrtfinále, na US Open nevyzrála na servis Sakkariové

„Nedostala jsem skoro žádnou šanci, což mě trochu štvalo, protože se mi to moc nestává,“ konstatovala Plíšková na tiskovce.

Po Kateřině Siniakové a Petře Kvitové se stala třetí Češkou, kterou Sakkariová vypoklonkovala z Flushing Meadows. Jako obvykle sama sebe podrobila přísné kritice.

„Neměla jsem tenhle zápas ve svých rukou. Nehrála jsem svůj nejlepší tenis. Neservírovala jsem tak jako v předchozích utkáních, což je proti takové soupeřce potřeba, protože vám nedá nic zadarmo.“

Na plné pecky až do konce

Královna es v každé sadě povolila Řekyni jeden brejk. Litovala, že vyrovnaný stav neudržela do koncovky, kdy se mohlo stát leccos. Zaťatá Sakkariová ovšem neznala slitování.

„Vlastně mě nepřekvapila, protože jsme spolu před turnajem trénovaly. Vím, že má formu. Ale stejně jsem koukala, jak do toho šla.“

Řekyně Maria Sakkariová se raduje těsně před proměněným mečbolem na tenisovém...
Řekyně Maria Sakkariová se raduje z postupu do semifinále na tenisovém US Open.

Maria Sakkariová se raduje z postupu do semifinále na tenisovém US Open.

„Někdy mívá pasivnější pasáže, ale dneska se žádná taková neobjevila. Až do poslední chvíle zůstala agresivní.“

Plíšková za stavu 4:6, 4:5 odvrátila dva mečboly. Při shodě se pak rozpoutala napínavá přestřelka, kterou Češka ukončila nevynucenou chybou z forhendu. Míček pleskl o pásku, v hledišti to zahučelo.

Plané naděje na zisk titulu

Vzápětí se Sakkariová blýskla parádním bekhendem po lajně a stejně jako na jarním Roland Garros se protloukla do semifinále.

Plíšková si posteskla, že se v New Yorku při výkonu svého povolání necítila tak dobře jako na Wimbledonu, kde ji až v partii o titul zastavila Australanka Ashleigh Bartyová.

Pozápasové objetí mezi Mariou Sakkariovou a Karolínou Plíškovou (vpravo) ve čtvrtfinále US Open

V Londýně bušila do balonů odvážněji. O dost lépe returnovala. Víc diktovala dění při výměnách od základní čáry.

Do US Open vstoupila nadějně. Věřili jí bookmakeři v sázkových kancelářích nebo třeba Mats Wilander, komentátor Eurosportu.

Při dalším pokusu o uchvácení vysněné grandslamové trofeje ovšem znovu kapitulovala pod palbou kurážnější rivalky.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga