Roger Fedrer | foto: Reuters

Udělá dnes Federer poslední krok?

  • 44
Paříž - Poslední krok k tenisové nesmrtelnosti dnes může udělat Roger Federer. Švýcarský hráč bude ve finále antukové Paříže usilovat o jediný grandslamový titul, který mu v jeho bohaté sbírce dosud chybí. V cestě mu ale bude stát velmi těžký protihráč - vítěz posledních dvou ročníků Španěl Rafael Nadal.

Zlomí současná světová jednička Španělovu nadvládu nad pařížskými kurty? Nebo jednadvacetiletý Nadal vyhraje Roland Garros potřetí v řadě, což se naposledy povedlo Björnu Borgovi?

Oba hráči prošli do finálového duelu bez zaváhání. Nadal dosud neztratil ani set, Federer jeden v souboji se Španělem Robredem. Oba ale odmítají vzít na sebe těžkou roli favorita. "Je favoritem, vždyť tu už dvakrát zvítězil," říká Federer. "Kdepak. Porazil mě ve finále v Hamburku, favorit je on," kontruje Nadal.

Finále snů mezi Federerem a Nadalem začne dnes v 15 hodin. Bude reprízou loňského souboje o titul, v němž Španěl vyhrál 3:1 na sety.

"Bude to nejdůležitější zápas tenisové historie," řekl v tomto týdnu bývalý tenista číslo jedna Ivan Lendl, který v Paříži triumfoval třikrát.

Lendl ví, co říká. Švýcar totiž v pětadvaceti letech vybojoval už deset grandslamových titulů. Vyhrál Australian Open, Wimbledon i US Open.

A uspěje-li konečně i na pařížské antuce, bude horkým kandidátem na pozici nejlepšího tenisty v historii. Navíc ziskem jedenáctého titulu se opět přiblíží grandslamovému rekordmanovi Petu Samprasovi, který jich nasbíral celkem čtrnáct.

A dál: Pokud Federer zvítězí, stane se teprve třetím hráčem po Laverovi a Budgeovi, který bude mít v současném držení všechny čtyři tituly z turnajů "velké čtyřky" (vyhrál loňský Wimbledon, US Open, letos Australian Open).

A Švýcar bude moci snít i o zisku Grand Slamu, tedy zisku všech čtyř titulů v kalendářním roce, což naposledy dokázal právě legendární Rod Laver v roce 1969. "Určitě bude pod větším tlakem než já," dodal Nadal. I když ten bude mít také motivaci. Bez ztráty setu vyhrál grandslamovou Paříž naposledy Švéd Björn Borg v roce 1980...

Finále dvou nejvýše nasazených? V Paříži popáté

Teprve popáté v open éře světového tenisu (od roku 1968) se ve finále mužské dvouhry na Roland Garros střetnou dva nejvýše nasazení hráči. Zde je jejich přehled:

1968 – Ken Rosewall (2) - Rod Laver (1) 6:3, 6:1, 2:6, 6:2
1978 – Bjorn Borg (1) -  Guillermo Vilas (2) 6:1, 6:1, 6:3
1984 – Ivan Lendl (2) - John McEnroe (1) 3:6, 2:6, 6:4, 7:5, 7:5
2006 – Rafael Nadal (2) - Roger Federer (1) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6
2007 – Roger Federer (1) - Rafael Nadal (2)  ??


 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga