Kateřina Siniaková v duelu s ruskou tenistkou Marií Šarapovovou. | foto: AP

Siniaková je ve finále v Šen-čenu, Plíšková titul v Brisbane neobhájí

  • 85
Česká tenistka Kateřina Siniaková je na turnaji v Šen-čenu, který loni vyhrála, ve finále. Rusku Marii Šarapovovou zdolala 6:2, 3:6, 6:3; v sobotu ji čeká světová jednička Simona Halepová z Rumunska. Naopak lońský triumf v Brisbane neobhájí Karolína Plíšková, která v semifinále prohrála s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou 5:7, 5:7.

Siniaková bojovala s držitelkou pěti grandslamových titulů téměř dvě hodiny. Po výborně zvládnutém úvodním setu sice o druhý po jediném prohraném servisu přišla, ve třetí sadě ale znovu zabojovala. O devět let starší Šarapovové dokázala potřetí v utkání sebrat podání a v prvním vzájemném duelu proměnila čtvrtý mečbol.

Zápas byl pro ni emotivní, protože Šarapovová je jejím idolem. Dnes si splnila sen a slavnou Rusku vyzvala na kurtu. „Jsem tak šťastná, sami to můžete vidět,“ řekla v rozhovoru na kurtu plačící Siniaková. „Byl to těžký zápas a ještě těžší bylo ho ukončit,“ dodala.

Vydařený vstup do sezony umocnila Siniaková,, které patří 47. místo v žebříčku dvouhry, i povedenými výsledky v deblu. S Barborou Krejčíkovou tvoří první nasazený pár a v sobotním finále si zahrají rovněž proti Halepové a její rumunské krajance Irině-Camelii Beguové.

Právě Halepová s Beguovou tvořily další semifinálovou dvojici ve dvouhře. Halepová krajanku vyřadila za hodinu a půl po setech 6:1, 6:4 a ve finále si zahraje poosmadvacáté v kariéře. Siniaková bude o turnajovou trofej usilovat popáté, z loňského roku má na kontě dva úspěchy.

Vzájemnou bilanci vede Siniaková 1:0, loni Halepovou zdolala ve třech setech právě v Šen-čenu ve druhém kole.

Turnaj žen v Šen-čenu

tvrdý povrch, dotace 750.000 dolarů

Dvouhra - semifinále: 
Siniaková (6-ČR) - Šarapovová (Rus.) 6:2, 3:6, 6:3
Halepová (1-Rum.) - Beguová (4-Rum.) 6:1, 6:4

Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kerkhoveová, Marozavová (Niz./Běl.) 7:5, 3:6, 10:4

Strýcová kvůli dešti čeká v Aucklandu druhý den na čtvrtfinále

Barbora Strýcová se ani v pátek nedočkala na turnaji v Aucklandu čtvrtfinálového zápasu. Pořadatelé na Novém Zélandu museli druhý den za sebou zrušit kompletní program kvůli vytrvalému dešti. Turnaj se proto bude muset o den prodloužit až od neděle.

Podle nově upraveného programu absolvují tenistky v sobotu čtvrtfinále, v němž třetí nasazená Strýcová nastoupí proti Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, a následně i semifinále. Zápas o titul se odehraje v neděli.

Plíšková si finále v Brisbane nezahraje, podlehla Svitolinové

Karolína Plíšková titul na turnaji v Brisbane neobhájí. Česká jednička v Austrálii na rozdíl od loňského roku nezvládla semifinálový duel s Elinou Svitolinovou a tentokrát ukrajinské soupeřce i přes výborný vstup do zápasu podlehla 5:7, 5:7.

Pětadvacetiletá Plíšková začala sedmé vzájemné utkání se Svitolinovou skvěle a rychle vedla 4:0. Pak se ale o dva roky mladší soupeřka probrala, zpřesnila hru a dvěma brejky vyrovnala. V jedenácté hře ztratila Plíšková, jež je momentálně na čtvrtém místě pořadí WTA, potřetí servis a po 44 minutách i úvodní set.

Ve druhé sadě se situace obrátila. Svitolinová šla po takřka bezchybném výkonu do vedení 5:2 a podávala na vítězství, druhá nasazená Plíšková ale ještě zabojovala. Dvěma brejky vyrovnala na 5:5, pak ale znovu ztratila podání a šestá hráčka světového žebříčku na třetí pokus při svém servisu duel uzavřela.

Třiadvacetiletá Svitolinová si v sobotu zahraje o jubilejní desátý titul v kariéře. Její soupeřkou bude Běloruska Aliaksandra Sasnovičová, která do finále postoupila z kvalifikace.

Andrea Sestini Hlaváčková při premiérovém startu s tchajwanskou partnerkou Čchan Jüng-žan vypadla ve čtyřhře rovněž v semifinále. Nejvýše nasazený pár těsně podlehl slovinsko-španělské dvojici Klepačová, Martínezová 6:7, 6:3, 9:11. V super tie-breaku ztratily papírové favoritky vedení 3:0 a za stavu 9:8 nevyužily mečbol.

„Dnes to byla smůla, hrálo se hodně těsně a na hraně. Bohužel to nevyšlo. Soupeřky hrály na své poměry jeden z nejlepších zápasů,“ litovala Hlaváčková. „Ale odehrály jsme tři kvalitní zápasy a celkově beru Brisbane jako úspěšný vstup do naší spolupráce. Tato prohra nás určitě posune dál,“ dodala.

Turnaj mužů a žen v Brisbane

Muži (dotace 528.910 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Kyrgios (3-Austr.) - Dolgopolov (Ukr.) 1:6, 6:3, 6:4
De Minaur (Austr.) - Mmoh (USA) 6:4, 6:0
R. Harrison (USA) - Istomin (Uzb.) 7:6 (8:6), 4:2 skreč.
Dimitrov (1-Bulh.) - Edmund (Brit.) 6:3, 6:7 (3:7), 6:4

Ženy (dotace milion dolarů):
Dvouhra - semifinále:
 
Svitolinová (3-Ukr.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 7:5, 7:5.
Sasnovičová (Běl.) - Sevastovová (7-Lot.) 7:6 (7:3), 6:4

Čtyřhra - semifinále:
Klepačová, Martínezová (4-Slovin./Šp.) - Sestini Hlaváčková, Čchan Jüng-žan (1-ČR/Tchaj-wan) 7:6 (7:3), 3:6, 11:9.

Se Švýcarskem si zahrají finále Hopman Cupu němečtí tenisté

Švýcarské tenisty Rogera Federera a Belindu Bencicovou doplnili ve finále Hopmanova poháru v Perthu Němci Alexander Zverev a Angelique Kerberová. Všichni budou pro svou zemi usilovat o třetí trofej v historii, šestatřicetiletý Federer už ji jednou získal před 17 lety.

Federer s Bencinovou zatím na tradiční soutěži smíšených dvojic neprohráli ani jeden z devíti zápasů, Zverev už naopak dvakrát ve dvouhře neuspěl - na Nový rok proti Belgičanu Davidu Goffinovi a dnes proti domácímu Thanasimu Kokkinakisovi. V obou případech ale Němci zvládli mix. V rozhodujícím souboji Zverev s Kerberovou vyhráli nad Australany dramatickou čtyřhru 1:4, 4:1 a 4:3.

Švýcarsko figuruje na listině vítězů Hompan Cupu v letech 1992 a 2001, kdy Federer získal trofej s Martinou Hingisovou, Německo slavilo v letech 1993 i 1995.

Hopman Cup v Perthu

Skupina A:
Belgie - Kanada 3:0

Mertensová - Bouchardová 6:4, 6:4
Goffin - Pospisil 6:2, 6:4
Mertensová, Goffin - Bouchardová, Pospisil bez boje.

Austrálie - Německo 1:2
Gavrilovová - Kerberová 1:6, 2:6
Kokkinakis - A. Zverev 5:7, 7:6 (7:4), 6:4
Gavrilovová, Kokkinakis - Kerberová, A. Zverev 4:1, 1:4, 3:4 (3:5)

Konečná tabulka

Tým Z V P S B
1. Německo 3 3 0 7:2 3
2. Belgie 3 2 1 7:2 2
3. Austrálie 3 1 2 3:6 1
4. Kanada 3 0 3 1:8 0

Nemocný Thiem poslal do finále v Dauhá Monfilse

Nejvýše nasazený Dominic Thiem nenastoupil kvůli nemoci do semifinále turnaje v Dauhá a poslal do boje o titul Gaëla Monfilse. Francouzský tenista bude mít v sobotu už čtvrtou šanci dosáhnout v Kataru na trofej.

Rakouský favorit Thiem prošel do semifinále bez ztráty setu, ale zastavila ho horečka. „Ležím v posteli a šance, že se dám do večera dohromady, je minimální,“ napsal během dne čtyřiadvacetiletý tenista na facebooku. Nedlouho před začátkem utkání definitivně vzdal.

Monfils v Dauhá prohrál všechna předchozí finále: v roce 2006 s Rogerem Federerem, o šest let později s Jo-Wilfriedem Tsongou a v sezoně 2014 s Rafaelem Nadalem. Nyní bude jeho posledním soupeřem Rus Andrej Rubljov.

Turnaj mužů v Dauhá

tvrdý povrch, dotace 1,386.665 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Monfils (Fr.) - Thiem (1-Rak.) bez boje.
Rubljov (Rus.) - Pella (Arg.) 6:2, 4:6, 7:6 (7:2)
Čtyřhra - finále:
Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) - J. Murray, Soares (1-Brit./Braz.) 6:2, 7:6 (8:6)

Turnaj mužů v Puné v Indii

tvrdý povrch, dotace 561.345 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Simon (Fr.) - Čilič (1-Chorv.) 1:6, 6:3, 6:2
Anderson (2-JAR) - Paire (4-Fr.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:2), 6:1
Čtyřhra - semifinále:
Haase, Middelkoop (2-Niz.) - Jebavý, Veselý (ČR) 6:2, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga