LONI NA STEJNÉM MÍSTĚ. Před rokem se Karolína Plíšková na pražském turnaji dostala do čtvrtfinále. Jak si povede letos jako nejvýše nasazená Češka?

LONI NA STEJNÉM MÍSTĚ. Před rokem se Karolína Plíšková na pražském turnaji dostala do čtvrtfinále. Jak si povede letos jako nejvýše nasazená Češka? | foto: Sparta Prague Open / Pavel Lebeda

O turnaj WTA v Praze se zajímá i Jankovičová. Dostane divokou kartu?

  • 12
Přípravy na pražský turnaj WTA už jdou do finále. U centrkurtu roste tribuna, zajištěná je bezplatná kyvadlová doprava, kompletuje se startovní pole. Nejvýše nasazenou přihlášenou tenistkou je momentálně Carla Suárezová, turnajovou dvojkou by nyní byla Karolína Plíšková. A ve hře je i účast bývalé světové jedničky Jeleny Jankovičové.

„Vyměnila jsem si dva e-maily s jejím manažerem. Zatím není jisté, jestli využije divokou kartu,“ řekla o současné osmnácté hráčce světa ředitelka turnaje Petra Černošková. „Byli bychom rádi, kdyby tu hrála, ale pro mě osobně je důležitější dát karty českým hráčkám.“

J&T Banka Prague Open

Datum: 27. dubna až 2. května
Místo: Tenisový klub pražské Sparty ve Stromovce
Vstupné: zdarma
Kapacita areálu: 2 500 lidí
Doprava: Ze zastávky Nádraží Holešovice bude zřízena bezplatná kyvadlová autobusová doprava, pěšky lze dojít ze stanice Goetheho. Dopravu autem organizátoři nedoporučují, více informací ZDE.
Doprovodná akce: V sobotu se chystá dětský den s Hanou Mandlíkovou, ambasadarkou tenisové Sparty.
Přímé přenosy vysílá od pondělí ČT sport, začátek v 11 hodin .

V současnosti mají jistou účast čtyři Češky: Karolína Plíšková (12. na žebříčku), Lucie Šafářová (13.), Barbora Strýcová (23.) a Tereza Smitková (60.). Hlavní zahraniční hvězdou by měla být světová desítka Carla Suárezová ze Španělska, lákat bude i účast dvojnásobné grandslamové vítězky Světlany Kuzněcovové (24.).

Do hlavní soutěže se přímo na divokou kartu dostanou čtyři tenistky. Jednu od titulárního partnera J&T Banky už má jistou Kristina Schmiedlová, 17letá slovenská naděje. O udělení další rozhodnou pořadatelé, zbylé dvě rozdá WTA.

„Budeme čekat do páteční 16. hodiny, dokdy se hráčky z elitní dvacítky mohou přihlásit o kartu,“ přiblížila Černošková. „Za nás je pořadí Kateřina Siniaková, Klára Koukalová a Denisa Allertová.“

Divoké karty do kvalifikace dostaly nadějné Češky: Marie Bouzková, Markéta Vondroušová či Gabriela Pantůčková.

Ve čtyřhře by se mohlo objevit úspěšné duo Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková. První z nich je zatím přihlášená do kvalifikace, druhá je momentálně první „pod čarou“, tudíž i ona by měla do boje o hlavní soutěž projít. „Dá se očekávat, že tady holky ve čtyřhře nastoupí,“ řekla Černošková.

Přípravy v areálu už finišují, a tak organizátorům dělají starost jen dvě věci. Zdali se vydaří počasí - a jaká bude návštěvnost. „Když se bude dařit, tak bude tribuna plná, jinak se bojím, abychom tu nebyli sami,“ uvedla Černošková. 

Kvalifikace turnaje začíná v sobotu, hlavní soutěž v pondělí. Finále dvouhry je v plánu v sobotu 2. května od 11 hodin.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga