BOJOVNOST. Karolína Plíšková na Turnaji mistryň v Singapuru.

BOJOVNOST. Karolína Plíšková na Turnaji mistryň v Singapuru. | foto: Reuters

TURNAJ MISTRYŇ: Mezi osmi tenistkami nechybí Plíšková či Venus W.

  • 10
Pouze osm nejlepších tenistek letošní sezony má právo startovat na Turnaji mistryň. Podruhé v řadě se v Singapuru představí i Karolína Plíšková. S kým se Češka utká a jaký je systém turnaje?

Simona Halepová, Rumunsko

Simona Halepová na turnaji v Cincinnati.

Systém turnaje

Osm nejlepších hráček celého roku se rozdělí do dvou čtyřčlenných skupin. Do vyřazovacích bojů poté postoupí vždy nejlepší tenistky na prvním a druhém místě. O dotaci 7 milionů dolarů a trofej Billie Jean Kingové se hráčky utkají na tvrdém povrchu. 

Věk: 27. září 1991 (26 let)
Kariéra: Aktuální světová jednička. Čtvrtou účast v řadě na Turnaji mistryň si definitivně zajistila koncem září. Letos ovládla oblíbený antukový turnaj v Madridu, do finále došla v Římě, Cincinnati, na Roland Garros a nedávno také v Pekingu. Na grandslamový titul stále čeká, dvakrát už byla právě v Paříži ve finále.

Garbiňe Muguruzaová, Španělsko

Garbiňe Muguruzaová returnuje v utkání 1. kola na turnaji v Pekingu.

Věk: 8. října 1993 (24 let)
Kariéra: V pozici světové jedničky vystřídala letos v září Karolínu Plíškovou. V Singapuru se Muguruzaová představí ve dvouhře potřetí. Letos do sbírky přidala druhý grandslamový titul na Wimbledonu, ovládla i podnik v Cincinnati. Aktuálně okupuje druhé místo žebříčku.

Karolína Plíšková, Česká republika

Karolína Plíšková sleduje míček v utkání se Soranou Cirsteaovou.

Věk: 21. března 1992 (25 let)
Kariéra: Pod umělým osvětlením v Singapuru si zahraje podruhé, premiéru si odbyla během loňské sezony, kdy skončila ve skupině. Letos se také na osm týdnů stala světovou jedničkou, jako první Češka v historii. Aktuálně jí patří třetí příčka. V kariéře už získala devět titulů, letos zvedla nad hlavu poháry v Brisbane a Dauhá. I ona stále na grandslamový titul čeká.

Elina Svitolinová, Ukrajina

Ukrajinka Elina Svitolinová se raduje ze zisku fiftýnu proti Australance...

Věk: 12. září 1994 (23 let)
Kariéra: Objev letošní sezony. Z devatenácté příčky žebříčku se Svitolinová vyšplhala až na čtvrtou pozici. Na kontě má už devět titulů, letos ovládla podniky v Taipei, Dubaji, Istanbulu, Římě a Torontu. V posledních dnech se potýkala se svalovým zraněním. V Singapuru si odbude premiéru. 

Venus Williamsová, USA

Americká tenistka Venus Williamsová na síti při semifinále US Open.

Věk: 17. července 1980 (37 let)
Kariéra: Popáté míří čtyřnásobná olympijská vítězka a bývalá světová jednička ve dvouhře i čtyřhře žen na Turnaj mistryň. Vítěznou trofej Billie Jean Kingové získala v roce 2008 v Dauhá. V Singapuru si zahraje soutěž poprvé. Letos nevyhrála žádný turnaj, dvakrát došla do finále grandslamu. Na Australian Open prohrála s mladší sestrou Serenou, ve Wimbledonu nestačila na Muguruzaovou.

Caroline Wozniacká, Dánsko

Caroline Wozniacká v osmifinále turnaje v Pekingu.

Věk: 11. července 1990 (27 let)
Kariéra: Pátou účastí se může pochlubit bývalá světová jednička, jež se ale na Turnaj mistryň vrací po třech letech. V roce 2010 došla na Masters až do finále, kde padla s Kim Clijstersovou, dvakrát byla v semifinále. Letos vyhrála jediný turnaj v Tokiu.

Jelena Ostapenková, Lotyšsko

Jelena Ostapenková z Lotyšska slaví postup do čtvrtfinále Wimbledonu.

Věk: 8. července 1997 (20 let)
Kariéra: Kometa letošního ročníku. Vždyť loni zakončila sezonu na 79. místě žebříčku, nyní je na sedmé pozici. V mládežnických kategoriích ovládla juniorku Wimbledonu. Grandslamový titul získala i mezi dospělými, v červnu zvítězila na Roland Garros. Připsala si i turnajový titul v Soulu, do finále dokráčela v Charlestonu. Na Masters prožije premiéru. 

Caroline Garciaová, Francie

Caroline Garciaová slaví vítězství nad Petrou Kvitovou v semifinále turnaje v...

Věk: 16. října 1993 (24 let)
Kariéra: Dlouhých 11 let čekala Francie na účast v ženské dvouhře Turnaje mistryň. Caroline Garciaová si v Singapuru v minulém roce zahrála debl s krajankou Mladenovicovou, v singlu se představí na Masters poprvé. V posledních týdnech oplývá výtečnou formou, ovládla štědře dotované turnaje v Wu-chanu a Pekingu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga