Česká dvojka Tomáš Macháč podává ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Česká dvojka Tomáš Macháč podává ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze. | foto: AP

Průlom? Hezký, ale chci dál! Macháč slibuje, že bude dřít, vyhlíží zkušenosti

  • 7
Málaga (Od našeho zpravodaje) - Do nové sezony vstoupí jako světové číslo 78, což mu otevře lákavé možnosti. Už teď má prakticky jistý start v hlavní soutěži úvodního grandslamu roku Australian Open, dále bude moci bojovat alespoň v kvalifikacích větších podniků ATP. A Tomáš Macháč chce tuto příležitost pevně uchopit a stát se výraznou a úspěšnou postavou českého mužského tenisu.

„Když budu makat pořád stejně, tak věřím, že to prolomím ještě dál,“ hlásí sebevědomě.

Nedávno oslavil teprve 23. narozeniny, a tak stále patří mezi perspektivní talenty. Díky výkonům v posledních dvou měsících vylétl v žebříčku až o padesát míst. Takový průlom je o to cennější, že se o něj pokouší mnoho dalších dravců na pomezí první stovky.

Šikula s výborným citem pro parádní údery, rychlýma nohama, ale někdy příliš zbrklou hlavou v příštích týdnech potřebuje absolvovat kvalitní přípravu, aby na začátku sezony v Austrálii využil slibnou pozici a pronikl ještě hlouběji do širší světové špičky a usadil se v ní.

Tomáš Macháč dobíhá míček ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Motivaci může čerpat třeba z pomyslných závodů s Jiřím Lehečkou, který se za letošní rok prokousal na velmi solidní 31. místo.

Český mužský tenis tak díky těmto nadějným vyslancům, k nimž patří ještě 18letý Jakub Menšík, o sobě znovu dává vědět. „Tým má velkou perspektivu,“ všímá si kapitán Jaroslav Navrátil, který se o toto trio opírá při reprezentačních akcích.

Právě na jedné z nich se k zatím životním týdnům nastartoval Macháč: v polovině září při skupině finálového turnaje Davis Cupu ve Valencii se výrazně podílel na postupu českého týmu do čtvrtfinále.

Macháč o ranním alarmu, zodpovědnosti i zvýšeném tepu: Nic nebezpečného

Následně si podmanil dva challengery v řadě, na turnaji ATP 250 ve Stockholmu prošel přes někdejšího grandslamového šampiona Stana Wawrinku mezi poslední osmičku.

A poté v osmifinále „pětistovky“ ve Vídni trápil dokonce sedmičku globálního pořadí Stefanose Tsitsipase, jemuž podlehl až ve třech setech.

„Jsem rád, že jsem si tyhle turnaje mohl zahrát, byly za odměnu za dva vyhrané challengery, navázal jsem na formu z nich,“ přibližuje.

Tomáš Macháč se raduje ze zisku prvního setu ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Ve středu národní trikot oblékl znovu: v Málaze zahájil čtvrtfinálovou bitvu Davis Cupu s Austrálií dalším hodnotným vítězstvím, proti 56. hráči světa Jordanu Thompsonovi uspěl 6:4 a 7:5. Jeho kolegové však na jeho úspěch nenavázali, byť Lehečka proti světové dvanáctce Alexi de Minaurovi podával na vítězství. Češi se proto se soutěží loučí.

Macháč by po Málaze rád předvedl podobně úspěšné tažení jako po Valencii, byť situace se nyní liší a jeho i ostatní tenisty čeká krátká pauza spojená s přípravou na sezonu 2024, která se tradičně rozběhne kolem Nového roku v Austrálii.

Mrštnému Čechovi by se k dalšímu růstu hodilo okusit více bitev s předními jmény, aby příště vedení 4:1 ve třetí sadě, které měl před měsícem proti Tsitsipasovi, už udržel.

K postupu chyběl jediný game. Češi končí cestu Davis Cupem ve čtvrtfinále

„Zkušenosti jsou nenahraditelné, musíte mít odehrané situace, které jste třeba dřív nezvládli,“ poznamenal. „Každopádně je příjemné, že teď jsme s Jirkou Lehečkou o dva roky starší, než když jsme hráli finálový turnaj Davis Cupu poprvé, a i ostatní nás vnímají jinak, než když jsme byli 150. na světě.“

A hodlají ještě růst. Jak za tým, tak v individuálních kariérách. I když chvíli potrvá, než je těsná porážka s Austrálií přebolí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga