Tomáš Macháč na turnaji v Miami | foto: AP

Když Češi umí na ruskou hvězdu. Macháč po nejcennější výhře děkoval Menšíkovi

  • 3
Ruský tenista Andrej Rubljov si nyní jistě přeje, aby dlouho nepotkal žádného soupeře z Česka. Na konci února v Dauhá podlehl Jakubu Menšíkovi, před dvěma týdny v Indian Wells nestačil na Jiřího Lehečku a v pátek v Miami prohrál i s Tomášem Macháčem. Ve všech třech duelech navíc nezískal ani set. Naopak tuzemští reprezentanti se proti němu radovali z hodnotných triumfů.

Macháč proti vítězi 15 titulů z okruhu ATP zaznamenal premiérový skalp protivníka z elitní desítky žebříčku, v pátečním druhém kole turnaje Masters na Floridě ho přehrál dvakrát 6:4.

Nezalekl se ani papírových předpokladů, které jasně favorizovaly světovou šestku, ani dlouhého čekání. Zápas totiž začal se šestihodinovým zpožděním a nakonec byl jen jedním z osmi, které se v pátek v Miami stihly odehrát. Zbylá utkání odložil vytrvalý déšť.

Macháč si na turnaji v Miami poradil s Rubljovem, postoupila i Sabalenková

„Po tak dlouhém dni je těžké cítit nějaké emoce. Ale hrál jsem velmi dobře a jsem moc šťastný, že jsem zvítězil,“ líčil 23letý český tenista, kterému v globálním pořadí patří 60. pozice, v pozápasovém rozhovoru.

V náročných větrných podmínkách odvrátil oba brejkboly, kterým čelil, sám v každém setu jeden proměnil. A prozradil, že mu k nejcennější výhře v dosavadní kariéře pomohly postřehy Menšíka.

„Ptal jsem se ho na nějaké tipy, protože on ho porazil v Dauhá,“ popsal Macháč. „Kubovi je teprve 18 let a hraje výborně, takže se navzájem motivujeme. Pomáhá nám, že dokážeme porazit takovéhle hráče, pak si můžeme i radit.“

Macháč proti Rubljovovi navázal na úspěch z prvního kola, v němž si poradil s teprve 16letým Američanem Darwinem Blanchem.

Ve své premiérové třetí rundě na jednom z podniků Masters změří síly buď s Britem Andym Murraym, nebo Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym. Ti v pátek stihli odehrát jen tři gamy, než je z kurtu vyhnal déšť, pokračovat mají v sobotu.

Macháč se tak může v klidu chystat na další výzvu, těší ho i vědomí, že se v živém žebříčku posunul na životní 55. místo a už teď vyrovnal loňský počet vítězství na okruhu ATP. V minulé sezoně, kdy se ještě mezi elitou tolik nepohyboval, měl skóre 8:8, aktuálně si drží bilanci 8:5.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga