Tenistky ve Fed Cupu po boji končí

L a s V e g a s, P r a h a - Až po velkém boji opouštějí české tenistky americké Las Vegas. V semifinále Fed Cupu nedokázaly přehrát na ostřílenou dvojici Martinezová, Sanchezová-Vicariová, když zejména Květě Hrdličkové chyběl k vítězství jen krůček. V prvním zápase podlehla Daniela Bedáňová deváté hráčce světa Sanchezové-Vicariové 7:5, 4:6, 3:6, druhý duel mezi Hrdličkovou a Martinezovou skončil 6:7, 7:6, 4:6. V závěrečné čtyřhře vyválčily čestný bod Hrdličková s Bedáňovou nad Sernaovou a Ruanová-Pascualová 1:6, 6:3 a 7:6. Španělky se utkají s vítězem utkání USA - Belgie.

K prvnímu zápasu nastoupily týmové dvojky. Lépe začala zkušená Španělka. Ta prolomila soupeřčino podání a až do stavu 5:3 si svou výhodu udržovala. Za nepříznivého stavu ovšem Daniela Bedáňová zabojovala. Oplatila Sanchezové brejk a ve svém rozletu pokračovala i v následujících dvou hrách. Set tak získala v poměru 7:5. Zdálo se, že by mohlo dojít k překvapení.

O jedenáct let starší Španělka však vstoupila do druhé sady rezolutně. Sebrala soupeřce hned první servis a dostala se do vedení 3:1. Ani tentokrát však nesložila Bedáňová zbraně a vyrovnala na 3:3. Hned nato ale při vlastním podání pustila Španělku na 40:0 a tento handicap už nedohnala. Sanchezová příležitost nepustila a vyhrála druhý set. Rozhodující třetí sada už vyzněla jasně pro favorizovanou Španělku. Spolehlivě držela vlastní podání a dokázala navíc hned dvakrát prorazit servis Bedáňové. Po gamech 5:7, 6:4 a 6:3 tak získala pro tým z Iberského poloostrova první bod.

V zápase týmových jedniček se chvíli zdálo, že Conchita Martinezová pošle španělský tým co nejrychleji do finále. Během krátké doby se dostala do trháku - vedla 3:0. Česká tenistka se ale s Las Vegas rozhodně nehodlala loučit tak snadno. Nástup své soupeřky dokázala zachytit a v deváté hře už dokonce vedla 5:4. Martinezová ovšem dokázala kontrovat a za stavu 6:6 přišel tie-break. V něm měla pevnější nervy pátá hráčka světa a vyhrála jej 7:3.

Druhý set začal pro Květu Hrdličkovou smolně, opět pustila Martinezové brejk. Až do jedenácté hry pak tahala za kratší konec a zdálo se, že Španělka kráčí jistě za svým cílem. Vyrovnání na 6:6 ale pomohlo české tenistce získat sebevědomí, které pak zúročila v dalším tie-breaku. Získala jej jasně 7:2 a na řadu musel přijít třetí rozhodující set.

Do něj si svěřenkyně trenéra Šimbery přinesla herní pohodu z tie-breaku. Svou soupeřku přehrávala a bez problémů získala první tři gamy. Za stavu 3:0 ovšem pustila wimbledonskou vítězku z roku 1994 zpět do zápasu. Martinezová se chytla a byla najdnou k neudržení. Své soupeřce povolila už jen jediný game a šňůrou čtyř vyhraných her získala pro Španělsko rozhodující bod.

Ve čtyřhře, v níž už největší španělské hvězdy odpočívaly, Sernaová s Ruanovou-Pascualovou hodně trápily dvojici Hrdličková - Bedáňová. Vyhrály jasně první set 6:1. Pak se český pár dostal do hry, v klidu získal druhý set a ve třetím vedl 4:1. Ale Španělky zabraly, otočily skóre na 5:4 a 6:5 ve svůj prospěch. Zápas se lámal až v tiebreaku, v němž byly lepší Hrdličková s Bedáňovou.

Druhý semifinálový zápas mezi USA a Belgií, z něhož vzejde soupeř pro španělský tým se hraje v noci na čtvrtek.

Česká republika - Španělsko 1:2
Bedáňová - Sanchezová-Vicariová 7:5, 4:6, 3:6
Hrdličková - Martinezová 6:7, 7:6, 4:6
Hrdličková, Bedáňová - Sernaová, Ruanová-Pascualová 1:6, 6:3 a 7:6

Daniela Bedáňová přemýšlí nad zkaženým míčem v prohraném zápase proti Španělce Sanchezové-Vicariové


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga