Andy Murray při tréninku na Roland Garros

Andy Murray při tréninku na Roland Garros | foto: AP

Tenisté si v Paříži zvykají na míče tvrdé jako kámen. Murray si stěžuje

  • 11
Andy Murray možná našel další důvod, proč nemůže vyhrát grandslamový titul. Britskému tenistovi vadí tvrdé a rychlejší míče, s nimiž se hraje letošní Roland Garros v Paříži. Organizátoři totiž změnili značku, Dunlop střídá na příštích pět let Babolat.

Třiadvacetiletý Murray neprožívá příliš šťastnou sezonu. Od finále Australian Open spíše paběrkoval, výjimkou bylo semifinále turnajů v Monte Carlu a naposledy minulý týden v Římě.

Změna míčů pro druhý grandslam mu nedělá velkou radost. "Těsně před turnajem jsem s nimi trénoval v Londýně. Jako takové mi nevadí, ale pokud se antuková sezona hraje s jednou značkou, mělo by to tak zůstat," řekl čtvrtý hráč žebříčku.

Nebývá zvykem, aby grandslamové turnaje měnily značku míčů. Wimbledon používá například balony Slazenger už od roku 1902, na US Open od roku 1970 se drží Wilson.

Babolaty na Roland Garros jsou tvrdé jako kámen, ale i rychlejší. "Chtěl jsem jeden zmáčknout a málem si zlomil prsty na ruce," řekl Jan Hájek MF DNES po prohraném zápase prvního kola s domácím Tsongou.

Míče by ale mohly pomoci agresivnějším tenistům s výborným servisem, jejichž zbraň na pařížské antuce tolik nefungovala.

Bethanie Matteková-Sandsová

Podle Murrayho může přivykání novým míčům způsobit hráčům zranění. "Kvůli kloubům, zápěstím, loktům a ramenům by mělo smysl hrát pořád se stejnou značkou," postěžoval si.

"Hodně holek v šatně říkalo, že jsou docela těžké," dodala Američanka Bethanie Matteková-Sandsová, které ale naopak změna nevadí. "Vlastně jsem ráda, že jsou rychlejší."

Proti novince je i letos neporažený Novak Djokovič, který upozornil na vyšší odraz.

Jenže všechny změny jsou v souladu s pravidly. "Míče Babolat splnily všechny stanovené požadavky," uvedla mluvčí firmy Annie Coghillová.

"Všechny laboratorní testy ukázaly, že míče jsou podobné těm v předchozích letech. Jediný rozdíl je v tom, že v Paříži dva měsíce nepršelo, kurty jsou suché a rychlejší," dodal Christophe Hayaux du Tilly z organizačního výboru.

Ne všichni ale protestují, českým tenistům se novinka zamlouvá. "Mně se to líbí. Stejně jako pomalejší míče na rychlé wimbledonské trávě mi sedí rychlejší míče na antuce," řekl například Tomáš Berdych.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga