Fabio Fognini (vlevo) a Gael Monfils diskutují s hlavním rozhodčím, zda pokračovat v zápase 2. kola Roland Garros. Duel byl nakonec za stavu 5:5 v rozhodující sadě přerušen

Fabio Fognini (vlevo) a Gael Monfils diskutují s hlavním rozhodčím, zda pokračovat v zápase 2. kola Roland Garros. Duel byl nakonec za stavu 5:5 v rozhodující sadě přerušen | foto: AP

Tenisté na Roland Garros hrají pozdě, večer už nic nevidí. Kde je hranice?

  • 4
Hrát, či nehrát? Jak hluboká noc už musí být, aby se zápas dohrával až druhý den? Na druhém grandslamovém turnaji roku na kurtech Roland Garros se vedou spory o to, kdy zápas přerušit.

Poklidný průběh pařížského turnaje narušil bouřlivý průběh utkání 2. kola mezi domácím Gaelem Monfilsem a Italem Fabiem Fogninim, který se těsně před středečním přerušením dohrával v naprosté tmě.

Tu situaci, kdy tenisté viděli sotva jeden druhého, označili za bizarní i experti. "Něco takového jsem neviděla od chvíle, kdy mi bylo deset a pinkala jsem u nás doma na dvorku," řekla Pam Shriverová, komentátorka americké ESPN a bývalá vynikající tenistka.

O co šlo? Monfils vedl na centrálním dvorci už 2:0 na sety a kráčel za hladkým postupem. Jenže Ital se nevzdal a skóre srovnal. Za stavu 4:4 v rozhodujícím setu však vrchní rozhodčí nechal zápas pokračovat, přestože na jiných kurtech pařížského areálu se už nehrálo.

Fognini protestoval. "Přerušte to, už nevidím," dožadoval se. Monfils byl proti. V zádech domácí publikum, cítil šanci. Ital odmítal pokračovat, čímž si vysloužil trestný bod. Jeho boj byl marný, hrálo se dalších dvacet minut. Skončilo se o dva gamy později ve 21:55. Paradoxně těsně předtím neproměnil Fognini tři mečboly.

Mělo se utkání včas přerušit? "Těžko říct, čas se přesně určit nedá. Vždycky záleží na hlavním rozhodčím. A taky na tom, jestli se zápas blíží ke konci, nebo sotva začal. Taky se bere ohled na lidi, kteří si zaplatili," říká bývalý deblista Petr Pála. "Ale někdo v šeru skutečně hůř vidí. A zvlášť na síti potřebujete mít dobrý postřeh."

Ale tady o síť už nešlo. Oba tenisté jen pinkali od základní čáry a čekali na soupeřovu chybu. "Bylo to jedno z nejskandálnějších rozhodnutí tenisové historie," láteřil nad verdiktem sudího i uznávaný britský komentátor David Mercer. Režisér televizního přenosu dokonce nechal přizpůsobit obraz "světlu" v reálném prostředí. Nebylo vidět vůbec nic.

Zápas se nakonec dohrával druhý den. Po dalších 40 minutách se z výhry 9:7 a postupu radoval Fognini. Ale jen do včerejška, v dalším kole ho zastavil Švýcar Wawrinka.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga