Tenista Štěpánek: Chci zpět do desítky

  • 29
Los Angeles - Na návrat do elitní desítky tenisového pořadí pomýšlí Radek Štěpánek. Tenista, který po letošním Wimbledonu spadl až na 127. příčku, věří, že poslední dva úspěchy (semifinále v Gstaadu a vítězství v Los Angeles) ho nakopnou k prudké cestě tenisovým žebříčkem vzhůru.

Radek Štěpánek zahájil cestu zpět mezi tenisovou elitu. Osmadvacetiletý hráč se po Wimbledonu, kde neobhájil loňské čtvrtfinále, propadl až na 127. místo. Semifinále v Gstaadu ho vyneslo o 26 míst vzhůru, nedělní výhra nad Blakem ve finále v Los Angeles ho pak katapultovala už na 67. příčku.

"Po každém zápase se cítím lépe a lépe," prohlásil Štěpánek po finálovém duelu, v němž vyhrál 7:6, 5:7 a 6:2. "Vím, že mohu pořád zlepšovat svou hru. A co víc - jsem psychicky silnější, což je pro mě hodně důležité."

Tenista, který byl právě po loňském Wimbledonu osmý na světě, věří, že jeho posun v pořadí ATP bude pokračovat. "Jsem na cestě zpátky do elitní desítky. Vím ale, že to potřebuje čas, trpělivost a spoustu práce," dodal.

Šafářová je nejvýše v kariéře

Londýn - Přestože minulý týden nezasáhla do turnajového kolotoče, postoupila Lucie Šafářová v žebříčku WTA na 23. příčku, což je její nejlepší umístění v kariéře.

Dvacetiletá hráčka tak v pořadí nadále zůstává druhou nejlepší Češkou po Nicole Vaidišové, která uzavírá elitní desítku. Vaidišová však stále nemůže hrát kvůli mononukleóze. V čele žebříčku zůstává Belgičanka Justine Heninová.

Mužům nadále vládne Švýcar Roger Federer před Španělem Nadalem. Tomáš Berdych vypadl z elitní desítky a je jedenáctý, Radek Štěpánek se posunul ze 101. na 67. příčku.

TENISOVÉ ŽEBŘÍČKY: MUŽI X ŽENY



Štěpánek doufá, že trable se zraněním krční páteře, vinou něhož téměř ztratil cit v pravé ruce,  a kvůli němuž od loňského srpna téměř půl roku nehrál, jsou definitvně pryč. 

"Tehdy jsem se v jednu chvíli bál, že už nikdy nebudu hrát tenis. Bylo to, jako by ta ruka nebyla moje. Byly to těžké chvíle, ale lékař mi dal naději," zavzpomínal Štěpánek, který se na konci loňského roku vzdal daviscupové reprezentace.

Zatrnulo mu, když se mu ruka znovu ozvala předminulý týden v Gstaadu. "Bylo jen devět stupňů a téměř jsem se rozbrečel, když jsem volal doktorovi, že nemůžu během výměny změnit úchop. Řekl jsem mu: 'Hlavně mi neříkejte, že se to zranění vrací'," uvedl přítel Martiny Hingisové.

Ve slunné Kalifornii, kde bylo třicet stupňů, však problémy odezněly. Ruka bolet přestala. "Možná bych se měl odstěhovat do Států," usmál se Štěpánek, pro něhož byl turnajový triumf druhým po loňském titulu z Rotterdamu.

Radek Štěpánek s trofejí za vítězství na turnaji v Los Angeles.

Radost českého tenisty Radka Štěpánka po triumfu na turnaji v Los Angeles.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga