LOTYŠSKÝ PROVOKATÉR. Ernests Gulbis označil elitní hráče za nudné, teď se zase opřel do Novaka Djokoviče.

LOTYŠSKÝ PROVOKATÉR. Ernests Gulbis označil elitní hráče za nudné, teď se zase opřel do Novaka Djokoviče. | foto: Reuters

Úspěch a sláva Djokoviče změnily, řekl tenisový provokatér Gulbis

  • 15
Dříve spolu žili a trénovali, teď však lotyšský tenista Ernests Gulbis vynesl o světové jedničce Novaku Djokovičovi nelichotivý soud: "Byl to normální, pohodový kluk. Ale když dosáhl prvního velkého úspěchu, změnil se. A to se mi nelíbí."

Leckoho štve svou drzostí, jiní zase oceňují Gulbisovu otevřenost. Třeba v Paříži při Roland Garros se opřel do elitní čtyřky tenistů. "Jsou moc nudní. Tenis má málo 'špatných' osobností," pravil tehdy Ernests Gulbis.

Sám se zřejmě jednou z těch "špatných" pokouší stát sám. Ostré výroky mu nikdy nebyly cizí, tentokrát se dokonce obul do nejlepšího tenisty žebříčku Novaka Djokoviče. "Znám ho od 12 let. Trénovali jsme spolu a bydleli ve stejném pokoji v Mnichově," citoval Gulbise TENNIS.com.

"Býval to normální, pohodový kluk. Ale když dosáhl prvního velkého úspěchu, jeho pohled v očích se změnil. Dalo se to cítit. Nehádali jsme se, ale cítil jsem, jak se změnil, a to se mi nelíbí. Mám rád silné osobnosti, s nimiž první úspěch nebo peníze nic neudělají. To je pro mě nejdůležitější lidská kvalita."

Sám o sobě 25letý Gulbis tvrdí, že pro peníze ani slávu nehraje. Že chce ukázat, že může být elitní hráč. To se mu však daří jen střídavě - občas zazáří proti favoritovi, jindy vyhoří s outsiderem. I proto se v žebříčku ATP nachází "až" na 36. místě, přestože je velký tenisový talent.

Slušné "nadání" má však i na to vzbudit pořádný rozruch. A sám to přiznává: "Rád provokuju ostatní. Párkrát jsem řekl o Nadalovi a ostatních, že jsou nudní. Všichni se chovají stejně, ale já takový nechci být. Elitní hráči jsou stroje na vydělávání peněz - kdyby o něčem řekli, že to je špatně, mohli by přijít o smlouvy, sponzory a toho se bojí."

Lotyše zjevně podobný problém netrápí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga