PROTESTY. Ernests Gulbis se rozčiluje v utkání 1. kola Australian Open s Thanasim Kokkinakisem. | foto: Reuters

Můžu dokončit větu? čílil se Gulbis. Dohady ani mečboly mu nepomohly

  • 2
Byl to zřejmě nejpoutavější zápas prvního dne tenisového Australian Open. Favorizovaný, ale nevyzpytatelný Ernests Gulbis se čtyři hodiny rval s osmnáctiletou domácí nadějí Thanasim Kokkinakisem. Nakonec prohrál, ale ještě předtím stihl provokovat diváky, hádat se s rozhodčím a promrhat čtyři mečboly.

Když hraje Gulbis, lze výsledek předpovídat stěží. Dokáže porážet nejlepší, ale také prohrát s outsidery.

Je však takřka jisté, že to nebude nuda.

Podobně jako v pondělí. Jeho zápas s australským teenagerem měl být na první pohled jasnou záležitostí. Jedenáctý nasazený se utkal se 147. hráčem světa. Jenže místo toho přišla poutavá řež, která strhla publikum na kurtu číslo 3.

První set vyhrál Gulbis 7:5, pak dostal „kanára“. Ziskem třetího setu poměrem 6:1 se vrátil do vedení, jenže Kokkinakis zabojoval v tie-breaku čtvrté sady.

Diváci jásali nadšením. A hnali domácího tenistu za vítězstvím. Neslušně křičeli do Gulbisových druhých servisů. Oslavovali jeho dvojchyby. „Buďte zticha!“ okřikl je Lotyš jednou. „Prokažte mi trochu respektu!“ čílil se jindy.

Na chování diváků si stěžoval i umpirovému sudímu Pascalu Mariovi, s nímž se dostal do vyhrocené debaty. „Nechte mě dokončit větu,“ zlobil se na Francouze, když vstoupil do jeho promluvy. „Mohu ji dokončit? Já vás nechám dokončit vždycky.“

Přesto Gulbis sahal po vítězství. Za stavu 6:6 v rozhodujícím setu měl brejkbol. Australanův úder letěl daleko, zdálo se, že to musí být aut. Jestřábí oko ale ukázalo, že míček těsně olízl čáru.

Kokkinakis udržel servis a následně zápas dotáhl k výhře, kterou netypicky oslavil.

VYHRÁL JSEM! Thanasi Kokkinakis slaví postup do 2. kola Australian Open přes...
SVÉRÁZNÁ OSLAVA. Thanasi Kokkinakis slaví postup do 2. kola Australian Open.

„Byla to dosud má největší výhra. A přijdou další. Nechci udělat jen jedno kolo,“ říkal odvážně 18letý mladík.

A Gulbis? Na tiskové konferenci už působil vyrovnaně. Byl zklamaný, ale usmíval se. „Prohrál jsem, on vyhrál. S publikem jsem neměl problém,“ řekl. „Nikdy tu nehraju moc dobře.“

Na jeho úkor se sice zrodilo velké překvapení, ale i jediným zápasem dokázal nabídnout publiku napínavou a vypjatou show. Tak jak to Lotyš zkrátka umí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga