NADŠENÝ VÍTĚZ. Bernard Tomic dobyl v Bogotě první titul po lednové operaci...

NADŠENÝ VÍTĚZ. Bernard Tomic dobyl v Bogotě první titul po lednové operaci kyčle. | foto: Profimedia.cz

Velkohubé řeči, skandály, operace. Pak titul. Chytne se konečně Tomic?

  • 1
Už se zdálo, že jeho kariéra dosáhla dna. Nejen že se mu nedařilo na kurtu, ale navíc s ním minulý týden rozvázala lukrativní smlouvu agentura IMG, díky níž získával výhodné marketingové kontrakty. Jenže tenista Bernard Tomic zareagoval nejlepším možným způsobem: jen pár dnů poté vyhrál turnaj v Bogotě. „Hodně to pro mě znamená,“ řekl.

Aby ne: triumf přišel v době, kdy už 21letému Australanovi nikdo moc nevěřil. V letošní sezoně měl do minulého týdne na kontě jen osm výher. Po lednové operaci kyčle se trápil, nedařilo se mu na turnajích přejít ani 2. kolo. A do toho se ho zřekla agentura, s níž měl smlouvu už od 12 let a díky které získal kontrakty s firmami jako Nike, Yonex, Qantas nebo Optus.

Jenže Tomic ukázal, že se nehodlá jen tak vzdát. Vyhrál druhý turnaj v kariéře, ve finále porazil chorvatského ranaře Ivo Karloviče. „Tahle výhra pro mě hodně znamená. Budu si ji pamatovat navždy,“ řekl.

V lednu na Australian Open skrečoval po 1. setu utkání s Rafaelem Nadalem, publikum ho vypískalo. Zjevně nebyl v pohodě, následně šel na zmiňovanou operaci. Comeback nešel zprvu vůbec hladce, při prvním zápase prohrál v Miami s Finem Nieminenem za 28 minut a 20 sekund 0:6, 1:6.

Takhle rychlý výprask dosud na okruhu ATP nikdo nedostal.

Sliboval, že bude tenisu vládnout

Takové okamžiky zažíval hráč, který se v 18 letech dokázal dostat z wimbledonské kvalifikace až do čtvrtfinále a předpovídala se mu velká budoucnost. Tedy... věštil si ji i on sám: „Nastupuje nová generace mladých hráčů a tenisté jako Federer a další už budou brzy nahrazeni novými borci, kteří budou na vyšší úrovni než oni.“

Koho měl na mysli? Hádáte správně: „Přijde šance pro další hráče jako jsou Milos Raonic, Grigor Dimitrov a já. Převezmeme dominanci nad světovým tenisem.“

Nikdy ho nezdobila přemíra skromnosti. Poutal k sobě pozornost různými skandály. Australská média ho nachytala, jak si před sezonou 2014 užíval v nočním klubu. Jindy se hádal s rozhodčími, případně překračoval na silnicích povolenou rychlost.

„Konečně nemusíme předstírat, že máme rádi Tomice“

Průšvihy přitahoval i jeho otec John. Jednou při tréninku napadl Bernardova sparingpartnera Thomase Droueta a zlomil mu nos. Následně mu představitelé ATP, Roland Garros a posléze i Wimbledonu zakázali vstup na zápasy.

Australští fanoušci se trápili. Doufali, že Tomic nahradí stárnoucího Lleytona Hewitta. Místo toho je však opakovaně zklamával. A tak si postupem času našli jiného favorita. Když Nick Kyrgios letos vyřadil Nadala ve Wimbledonu a prošel do čtvrtfinále, objevilo se v australských médiích: „Konečně už nemusíme předstírat, že máme rádi Tomice.“

Možná však pro téměř dvoumetrového rodáka ze Stuttgartu ještě není vše ztraceno. Díky výhře v Bogotě poskočil z druhé stovky žebříčku na 70. místo. Pokud se poučí ze svých předchozích nezdarů, může jít ještě mnohem výše.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga