OBHÁJCE TITULU. Pokud Andy Murray letos zopakuje svůj wimbledonský triumf, vydělá si o 10 procent více než loni.

OBHÁJCE TITULU. Pokud Andy Murray letos zopakuje svůj wimbledonský triumf, vydělá si o 10 procent více než loni. | foto: Reuters

Necelý milion za prohru v 1. kole. Wimbledon opět zvýšil odměny

  • 10
Kdo se dostane do hlavní soutěže Wimbledonu, zaručí si nejen sportovní zážitek, ale také velmi slušný výdělek. Odměny na nejslavnějším grandslamu pro letošní rok opět vzrostly, nejvýrazněji pro tenisty, kteří vypadnou v brzkých fázích turnaje. Poražení v 1. kole si vydělají 27 tisíc liber (901 tisíc korun).

Celková dotace travnatého grandslamu stoupla oproti loňsku o 10,8 procenta na 25 milionů liber (zhruba 834 milionů korun). Vítězové mužské a ženské dvouhry získají 1,76 milionu liber (58,7 milionu korun, nárůst 10 procent).

Nejpozoruhodnější je ovšem nárůst odměn pro hráče vyřazené v prvních třech kolech. Tenisté, kteří vypadnou v 1. kole, si vydělají 27 tisíc liber (901 tisíc korun), což je skoro o 15 procent více než loni. Před pouhými třemi lety to přitom bylo 11 tisíc liber (367 tisíc korun)!

Nebude to svádět zraněné tenisty, aby alespoň nastoupili do 1. kola, vzali prémii a "pakovali" se pryč? "Dáváme si na to pozor, ale nevšimli jsme si, že by se něco takového stávalo častěji," řekl turnajový ředitel Richard Lewis.

Grandslamové dotace

Australian Open: 31 milionů dolarů (615 milionů korun)

Roland Garros: 25 milionů eur (687 milionů korun)

Wimbledon: 25 milionů liber (834 milionů korun)

US Open: 34,3 milionu dolarů (680 milionů korun)

"Musíme brát v potaz, že hráči musí pracovat mimořádně tvrdě, aby se do Wimbledonu vůbec dostali a hráli první kolo grandslamu. Cestování, trenér, to vůbec není levné," dodal. Právě hráči, kteří často končí na grandslamech v úvodních kolech, dlouho volali po větším podílu ze zisků, aby zvládli pokrýt své náklady. A organizátoři jim vycházejí vstříc.

Wimbledon stejně jako ostatní grandslamy pokračoval v každoročním trendu zvyšování prize money. Ten londýnský zůstává stále ze všech nejštědřejší (viz box vedle tohoto článku), přestože po loňském 40procentním nárůstu na odměnách letos "naděloval" umírněnějším tempem.

A další novinky z All England Clubu? I nadále se plánuje vytvořit zatahovací střecha nad kurtem číslo 1, měla by být hotová v roce 2019. Pořadatelé také oznámili, že příští rok začne turnaj o týden později, aby byla mezera mezi Roland Garros a Wimbledonem delší.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga