Lukáš Rosol se raduje z úspěšného míčku v zápase s Jevgenijem Koroljovem.

Lukáš Rosol se raduje z úspěšného míčku v zápase s Jevgenijem Koroljovem. | foto: AP

Ostravský turnaj už dohání Prahu a Prostějov, představí se i Rosol

  • 2
Hned čtyři hráči z elitní světové stovky ozdobí ostravský turnaj tenistů. „Přilákat atraktivnější hráče nám umožnilo navýšení dotace,“ řekl ředitel turnaje Václav Roubíček.

Turnaj je dotován 100 000 americkými dolary, což je o polovinu více než loni. Zařadil se tak mezi nejlepší tři české mužské turnaje spolu s Prostějovem a Prahou.

Nasazenou jedničkou je český daviscupový reprezentant Lukáš Rosol. „Museli jsme mu ale dát divokou kartu, protože poskočil už do první padesátky na světě, takže by jinak podle pravidel Mezinárodní tenisové federace u nás hrát nemohl,“ podotkl Roubíček.

Na Prosperitě Open se představí nejlepší čeští tenisté s výjimkou Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

„Bude tu celý český tým, který letos vyhrál v Kazachstánu,“ upozornil Václav Roubíček. „Kromě Rosola i Jan Hájek, Ivo Minář a Jiří Veselý.“

Z kazašských daviscupových reprezentantů dorazí Michail Kukuškin a z belgických Steve Darcis a Olivier Rochus.

„Tahákem pro diváky by mohl být Chilan Nicolas Massu,“ upozornil manažer turnaje Tomáš Ostárek na dvojnásobného olympijského vítěze z Atén 2004. Ten je na 571. místě světového žebříčku.

„Chtěli jsme v Ostravě představit zase nějakého atraktivního hráče,“ uvedl Roubíček. V minulosti tak na Prosperitě startovali například Kypřan Marcus Baghdatis a Chorvat Mario Ančič.

O prvenství se utkají hned čtyři vítězové minulých ročníků – Francouz Stephane Robert (vyhrál v roce 2011), Lukáš Rosol (2010), Jan Hájek (2009) a Ivo Minář (2006).

Turnaj na kurtech SC Ostrava v Komenského sadech začne v sobotu a neděli v 10 hodin kvalifikací. Hlavní soutěž se rozjede v pondělí. Zda v 10, nebo v 11 hodin, to pořadatelé oznámí na webových stránkách www.prosperitaopen.cz.

Pořadatelé nově postaví tribunu i u dvorce číslo 3 a zvýší kapacitu centrálního kurtu na zhruba 800 míst. Vstupné je 40 korun na den a 150 korun na celý týden. Finále dvouhry bude v neděli 5. května od 14 hodin.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga