tenis, ilustrační foto

tenis, ilustrační foto | foto: Facebook Czech Davis Cup Team - Pavel Lebeda

Tenisový klub I. ČLTK Plzeň oslavil 120 let od založení

  • 0
Útulný areál leží téměř na soutoku Mže a Radbuzy, trochu ve stínu tribuny městského fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Ale tenis už se zprvu na pěti, nyní již na sedmi kurtech klubu I. ČLTK Plzeň hraje rovných 120 let. Je tak nejstarším tenisovým klubem v České republice.

Tohle výročí si členové připomněli ve čtvrtek a bylo na co vzpomínat. Původně byl I. ČLTK tenisový odbor Českého klubu velocipedistů. Ale o šest let později už to byl Český lawn-tenis klub, který patřil k zakládajícím členům České tenisové asociace.

Do období před válečným konfliktem v roce 1939 patřil I. ČLTK k předním tenisovým klubům a k těm nejlepším hráčům patřili třeba účastník olympijských her v roce 1924 Pavel Macenauer či první žena z Čech, která reprezentovala ve Wimbledonu, Eva Čepková. Nesmí se zapomenout ani na mistryni republiky z tohoto období Helenu Strauberovou.

A ještě žije pár pamětníků, kteří vzpomenou na mezinárodní tenisové utkání Československo - Rumunsko, které se odehrálo právě na dvorcích I. ČLTK v Plzni.

Poválečné období se neslo v úsilí opravit rozbombardované sportoviště. Jenže v roce 1949 se klub, stejně jako celá tělovýchova, nevyhnul administrativním zásahům a nucenému začlenění nejprve do Sokola Plzeň 1 a poté se stal tenisovým oddílem TJ Žižka.

Teprve v roce 1967 se na tenisové dvorce ve Štruncových sadech vrátil původní název I. ČLTK. Nejvýznamnější tenisovou osobou byl poté Petr Vočadlo, který však hrál ligu za další plzeňský klub VŠ Plzeň.

Z novodobého období se klubu nejvíce dotkla katastrofální povodeň v roce 2002, ale také paradoxně pomohla aktivitou členů k rozšíření areálu o dva tenisové dvorce.

V současnosti jich tak je sedm. "Další rozšiřování není možné vzhledem k vykoupeným pozemkům, ale areál chceme nadále modernizovat a upravovat. V současnosti zpracováváme žádost o dotaci na nové povrchy pro pět starších kurtů. To jsou nejbližší plány, který by mohly být zrealizovány velmi brzy," informoval Jiří Winkelhöfer, současný předseda TJ I. ČLTK Plzeň.

Na čtvrtečních oslavách představili s architektem Němečkem také vizi výraznějšího začlenění tenisového areálu do nově zrekonstruovaných Štruncových sadů. "S tím by souvisela i výrazná modernizace vstupního prostoru ze strany od Střediska volného času dětí a mládeže v Pallově ulici," uvedl Winkelhöfer.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga