Barbora Krejčíková v prvním kole turnaje O pohár prezidenta ČTS

Barbora Krejčíková v prvním kole turnaje O pohár prezidenta ČTS | foto: Reuters

Krejčíkovou nezastavil v Prostějově ani zablokovaný krk, mužům vládl Forejtek

  • 1
Navzdory problémům se zablokovaným krkem vyhrála Barbora Krejčíková i druhý turnaj o Trofej solidarity a naděje Českého tenisového svazu. Ve finále Moravia Open v Prostějově zvítězila dvojnásobná grandslamová šampionka v dámské čtyřhře nad sedmnáctiletou Darjou Viďmanovou 6:4, 6:1. Navázala na tři týdny starý úspěch ve Starých Splavech, stejně jako následně Jonáš Forejtek. 

„Jsem ráda, že se mi to povedlo i přes nějakou potíž vybojovat,“ řekla Krejčíková v rozhovoru s Českou televizí. Krk si zablokovala v posledním zápase ve skupině, během finále si vyžádala fyzioterapeuta. 

„Měla jsem tam tejpy, které se v tom teple začaly odlepovat. Potřebovala jsem je ustřihnout,“ vysvětlila. „Doufám, že to brzo odezní a bude to lepší.“

Viďmanová, která zatím ani nefiguruje ve světovém žebříčku, po postupu z kvalifikace ve skupině porazila mimo jiné Kateřinu Siniakovou. Ve finále se jí povedlo držet s Krejčíkovou krok v prvním setu.

Turnaj v Prostějově byl druhým dílem akce o Trofej solidarity a naděje Českého tenisového svazu. Závěrečný třetí podnik bude hostit 27. července až 2. srpna Liberec.

„Očekávala jsem, že to bude těžké. Darja hrála dobře, porazila tu plno slušných jmen. V prvním setu jsem hrála strategicky špatně, proto byl tak vyrovnaný. Bylo to náročné a jsem ráda, že jsem to zvládla,“ uvedla vítězka.

Devatenáctiletý Forejtek ve finále porazil svého vrstevníka Jiřího Lehečku, s kterým loni vyhrál juniorskou čtyřhru ve Wimbledonu. Vítěz juniorky z US Open otočil nepříznivý stav a vyhrál 3:6, 7:5, 6:1. Na předchozím turnaji u Máchova jezera Forejtek o finále přišel, protože Lukáš Rosol k zápasu kvůli zranění nenastoupil.

Turnaj Moravia Open v Prostějově

Trofej solidarity a naděje ČTS

Muži - finále:
Forejtek - Lehečka 3:6, 7:5, 6:1.

Ženy - finále:
Krejčíková - Viďmanová 6:4, 6:1

Na Štvanici vyhraje poprvé týmovou soutěž sestava Petry Kvitové

Po dvou triumfech týmu Karolíny Plíškové se ve třetím díle charitativního tenisového turnaje Tipsport Elite Trophy raduje z celkového triumfu poprvé výběr Petry Kvitové. Růžový celek absentující kapitánky má na Štvanici na Černý tým Plíškové již po dvou dnech nedostižný náskok 7:1.

Třetí díl akce, která tenistkám zaplnila volno na mezinárodním okruhu kvůli koronavirové pandemii, se odehrál na tvrdém povrchu a Růžový tým vyhrál sedm zápasů v řadě. Rozhodující bod získaly ve čtyřhře grandslamová vítězka v deblu a zastupující kapitánka Barbora Strýcová s Lindou Fruhvirtovou proti dvojici Karolína Muchová, Nikola Bartůňková výhrou 7:5, 6:3.

Předchozí díly Elite Trophy vyhrál tým české jedničky Plíškové v Praze 7:4 a Prostějově po dramatickém závěru 7:6. O tomto víkendu k triumfu výběru Kvitové pomohla i světová osmička Švýcarka Belinda Bencicová, jež zvládla oba singly - v sobotu s Terezou Martincovou a dnes porazila osmnáctou hráčku žebříčku Markétu Vondroušovou (6:0, 6:4).

„Výsledkově to vypadá jednoduše, ale nebylo to tak. Markéta je nepříjemná soupeřka, má velký cit v ruce, bylo třeba na ni tlačit a nenechat ji hrát,“ uvedla Bencicová. Celkem třemi body přispěla kapitánka Strýcová, jež zastoupila Kvitovou, hrající exhibici v Berlíně. V pondělí uzavřou třetí turnaj čtyři zápasy.

Čtvrtý díl má zatím termín od 7. do 9. srpna a za dějiště opět štvanický ostrov. Ve stejném týdnu by měla být restartována i mezinárodní sezona.

Tipsport Elite Trophy na pražské Štvanici

Třetí díl charitativního tenisového turnaje

Černý Tým Karolíny Plíškové - Růžový tým Petry Kvitové (Barbory Strýcové) 1:7
Martincová - Šwiateková 7:6 (9:7), 3:6, 8:10
Kristýna Plíšková - Strýcová 6:7 (2:7), 3:6
Vondroušová - Bencicová 0:6, 4:6
Bartůňková, Muchová - L. Fruhvirtová, Strýcová 5:7, 3:6.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga