Karolína Plíšková v duelu se Světlanou Kuzněcovovou. | foto: AP

Plíšková podlehla Kuzněcovové a po Cincinnati jedničkou nebude

  • 134
Česká tenistka Karolína Plíšková prohrála ve čtvrtfinále v Cincinnati se Světlanou Kuzněcovovou z Ruska 6:3, 6:7, 3:6 a přišla tak o další šanci stát se před grandslamovým US Open světovou jedničkou.

Po nadějném začátku česká tenistka nevyužila ve druhém setu vedení 5:4 při vlastním podání a bitvu s někdejší druhou hráčkou žebříčku po bezmála dvou a půl hodinách prohrála.

Kar. Plíšková - Kuzněcovová

duel jsme sledovali v podrobné reportáži minutu po minutě

Vítězka turnaje z roku 2016 Plíšková právě před třemi lety ve stejné fázi v Cincinnati Kuzněcovovou ve třech setech zdolala, dnes ale šanci nevyužila. Ruska se v sobotu utká o účast ve finále s Australankou Ashleigh Bartyovou, která má rovněž možnost sesadit z trůnu Japonku Naomi Ósakaovou - stačí jí Kuzněcovovou porazit.

Světlana Kuzněcovová v zápase s Karolínou Plíškovou.
Karolína Plíšková v duelu se Světlanou Kuzněcovovou.

Plíšková se mohla v Ohiu stát opět královnou žebříčku, kterou už byla od července 2017 osm týdnů. Nad Kuzněcovovou měla dlouho navrch, drtila ji skvělým servisem, ale dvojnásobná grandslamová šampionka v závěru druhé sady předvedla úžasnou obranu a ze stavu 3:5 dovršila obrat v tie-breaku. Ovládla ho jasně 7:2.

V rozhodujícím dějství přišla Plíšková o servis ve třetím gamu. Když za stavu 2:3 nevyužila dva brejkboly, vzteky rozbila raketu. Kuzněcovová, jež si několikrát v zápase nechala ošetřit nohu, vybojovala nejlepší výsledek za poslední dva roky a v Cincinnati může získat 19. titul v kariéře. Rodačka z Loun zatím zůstala na čtrnácti trofejích.

Dvojnásobná grandslamová vítězka Kuzněcovová přitom prožila strastiplný rok. Měnila trenéry, letos musela pauzírovat se zraněným zápěstím, pak s kolenem a do USA odletěla později, než plánovala. Měsíce totiž čekala na vízum. Kvůli tomu nemohla obhajovat titul ve Washingtonu, ale v Cincinnati je postrachem favoritek a do semifinále tam prošla poprvé v kariéře.

Bartyová po prohraném úvodním setu otočila zápas s Marií Sakkariovou z Řecka, v rozhodující sadě neztratila jediný game. „Začala jsem dobře, ale pak utekla od toho, co fungovalo. Maria začala riskovat a vycházelo jí to. Od začátku druhé sady jsem se vrátila k základům, dobře jsem podávala a přidala slajsy, abych změnila rytmus hry,“ uvedla Australanka po výhře 5:7, 6:2 a 6:0.

Ósakaová skrečovala, Hradecká je ve finále čtyřhry

Japonská tenistka Naomi Ósakaová skrečovala v Cincinnati čtvrtfinále s Američankou Sofií Keninovou a v čele světového žebříčku ji může vystřídat Australanka Ashleigh Bartyová. K návratu na tenisový trůn Bartyové stačí porazit v semifinále Rusku Světlanu Kuzněcovovou, páteční přemožitelku Karolíny Plíškové, která na turnaji rovněž bojovala o post světové jedničky. O deblový titul si v Cincinnati zahraje Lucie Hradecká.

Ósakaová vzdala zápas s Keninovou za stavu 6:4, 1:6, 2:0 pro americkou tenistku kvůli zranění levého kolena. Nepočítá s tím, že by chyběla na US Open, kde má obhajovat titul. „Asi bych hrála, i kdyby mi doktoři řekli ‚ne‘,“ uvedla Japonka. „Nevím, jak to s nohou bude vypadat. Štve mě to, protože jsem se snažila zůstat před US Open zdravá. Mám posunutý práh bolesti, takže hraju i za situace, kdy bych zjevně neměla,“ řekla Ósakaová.

Keninová si připsala v krátké době další vítězství nad světovou jedničkou. V Torontu vyřadila Bartyovou. Díky postupu do semifinále v Cincinnati se posune poprvé do první dvacítky světového žebříčku. O finále se utká s krajankou Madison Keysovou, která porazila další Američanku Venus Williamsovou.

Hradecká se Slovinkou Andrejou Klepačovou zdolaly dvojčata Karolínu a Kristýnu Plíškovy 7:6, 7:5 a poprvé si spolu zahrají ve finále. Čtyřiatřicetiletá česká tenistka je letos ve finále podruhé a může získat první titul v sezoně. Během kariéry jich dosud nasbírala 22. Soupeřkami česko-slovinského páru bude Němka Anna-Lena Grönefeldová a Nizozemka Demi Schuursová.

Za obhajobou vítězství v mužské dvouhře dál míří první hráč světa Novak Djokovič. Srbský tenista porazil Francouze Lucase Pouillea 7:6, 6:1 a jeho dalším soupeřem bude Rus Daniil Medveděv, s nímž poslední vzájemný zápas v dubnu v Monte Carlu prohrál.

Murray ztroskotal v deblu na bratrovi

Bývalý první hráč světa Andy Murray vypadl ve čtvrtfinále čtyřhry po souboji se svým bratrem Jamiem. Trojnásobný grandslamový šampion a španělský veterán Feliciano López podlehli staršímu z britských sourozenců a Neilu Skupskému 7:6, 5:7, 4:10.

„Nebyl to moc pěkný zápas. Příliš nám to na kurtu neklapalo, ale to se stává. Mám radost z Jamieho postupu,“ řekl Andy Murray, který se po lednové druhé operaci kyčle vrátil k tenisu v červnu a dosud nastupoval hlavně ve čtyřhrách. Až v Cincinnati si zahrál i dvouhru a v úvodním kole ho porazil Francouz Richard Gasquet.

V singlu se bývalý vítěz Wimbledonu a US Open představí i příští týden ve Winston-Salemu. Závěrečný grandslam sezony v New Yorku pak vynechá a bude trénovat na plnohodnotný návrat k dvouhře. 

Turnaj mužů a žen v Cincinnati

Muži (dotace 6,735.690 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Gasquet (Fr.) - Bautista (11-Šp.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:2
Goffin (16-Belg.) - Nišioka (Jap.) bez boje
Djokovič (1-Srb.) - Pouille (Fr.) 7:6 (7:2), 6:1
Medveděv (9-Rus.) - Rubljov (Rus.) 6:2, 6:3

Ženy (dotace 2,944.486 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Kuzněcovová (Rus.) - Karolína Plíšková (3-ČR) 3:6, 7:6 (7:2), 6:3
Bartyová (1-Austr.) - Sakkariová (Řec.) 5:7, 6:2, 6:0
Keninová (USA) - Ósakaová (2-Jap.) 6:4, 1:6, 2:0 skreč
Keysová (16-USA) - V. Williamsová (USA) 6:2, 6:3

Čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Klepačová (8-ČR/Slovin.) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 7:6 (9:7), 7:5

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga