Ruský tenista Daniil Medveděv s trofejí pro vítěze turnaje v Cincinnati.

Ruský tenista Daniil Medveděv s trofejí pro vítěze turnaje v Cincinnati. | foto: AP

Vítězný Berdychův návrat, v Cincinnati kralovali Medveděv a Keysová

  • 2
Tenista Tomáš Berdych zvládl vítězně návrat na kurty po vleklých zdravotních problémech. V úvodním kole turnaje ve Winston-Salemu zdolal Itala Andrease Seppiho 6:1, 3:6, 6:3 a slaví první výhru na okruhu ATP po téměř půl roce. Prestižní turnaj v Cincinnati má své vítěze - Rus Daniil Medveděv porazil Belgičana Davida Goffina 7:6, 6:4 a získal první titul z turnaje série Masters, Američanka Madison Keysová zdolala Rusku Světlanu Kuzněcovovou 7:5, 7:6 a získala pátý titul na okruhu.

Berdych se naposledy radoval koncem února v Dubaji.

„Bylo to pro mne velice těžké období. Z lásky k tenisu jsem si ale dopřál ještě jeden pokus o návrat, dal jsem si čas na přípravu, snad odehraju pár zápasů tady i na US Open a pak uvidím. Nebyla to sice zrovna hezká výhra, ale vítězství se počítá,“ řekl český tenista na webu ATP.

Třiatřicetiletý Berdych startuje ve Winston-Salemu na divokou kartu, aby otestoval svou připravenost před nadcházejícím US Open. Duel se Seppim začal suverénně a za 23 minut získal úvodní set, ve druhém však dvakrát přišel o podání, prohrával už 0:4 a nakonec musel o postup bojovat ve třetí sadě. Tu i s jedním ztraceným servisem zvládl a vzájemnou bilanci s Italem vylepšil na 9:2.

Jeho dalším soupeřem v Severní Karolíně bude Srb Filip Krajinovič, který měl v úvodním kole volný los.

Ve Winston-Salemu dosud Berdych startoval pouze jednou před sedmi lety a tehdy prošel do finále. Letos měl slibný začátek sezony, začal bojem o titul v Dauhá, v Montpellier byl v semifinále, ale pak už se mu nedařilo. Od březnové prohry v Indian Wells návrat na okruh kvůli problémům se zády odkládal, na wimbledonské trávě neuhrál proti Američanovi Tayloru Fritzovi ani set.

Turnaj mužů ve Winston-Salemu

tvrdý povrch, dotace 807 210 dolarů

Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (ČR) - Seppi (It.) 6:1, 3:6, 6:3
Gunnesvaran (Ind.) - Stebe (Něm.) 6:3, 6:4
Copil (Rum.) - Kližan (SR) 6:4, 3:6, 6:3
Haase (Niz.) - Kudla (USA) 6:4, 7:6 (7:3)
Harris (JAR) - Munar (Šp.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:1

Medveděvova skvostná krasojízda korunována

Ruský tenista Daniil Medveděv porazil ve finále v Cincinnati Belgičana Davida Goffina 7:6, 6:4 a získal první titul z turnaje série Masters. Korunoval tak úspěšný srpen, během něhož postoupil na třech turnajích za sebou do finále. Zatímco ve Washingtonu a v Montrealu poslední krok nezvládl, tentokrát už svou sbírku o pátou trofej rozšířil.

Belgický tenista David Goffin ve finále turnaje v Cincinnati.
Belgický tenista David Goffin ve finále turnaje v Cincinnati.
Ruský tenista Daniil Medveděv s trofejí pro vítěze turnaje v Cincinnati.

„Konečně se zúročila dřina, kterou do toho dávám. Nebylo by dobré prohrát tři finále v řadě, takže jsem šťastný,“ řekl v rozhovoru na kurtu. „V gamu na 5:3 už jsem měl křeče, poprvé za ty tři týdny. Pak jsem ale dal čtyři podání, která nezreturnoval, to bylo neuvěřitelné,“ popsal závěr zápasu.

Třiadvacetiletý Medveděv, který v semifinále vyřadil obhájce titulu Novaka Djokoviče, letos vévodí ATP Tour s 44 výhrami. O tři méně jich v sezoně nasbíral Španěl Rafael Nadal, který nastupující ruskou hvězdu porazil v předchozím finále v Montrealu. Ve Washingtonu Medveděv prohrál duel o titul s Australanem Nickem Kyrgiosem.

Tažení Kuzněcovové zastavila až Keysová

Americká tenistka Madison Keysová porazila ve finále turnaje v Cincinnati Rusku Světlanu Kuzněcovovou 7:5, 7:6 a získala pátý titul na okruhu.

Kuzněcovová, která na turnaji startovala na divokou kartu, nedotáhla senzační tažení až do vítězného konce, přestože v obou setech měla za stavu 5:4 výhodu podání. Keysová nastřílela celkem 13 es.

Čtyřiatřicetiletá vítězka dvou grandslamů Kuzněcovová v Cincinnati vyřadila nasazenou trojku Karolínu Plíškovou i australskou jedničku Ashleigh Bartyovou, čímž oběma znemožnila posun na první místo žebříčku. S turnajovou šestnáctkou Keysovou, která je o deset let mladší, ale prohrála i čtvrtý vzájemný zápas.

Tenisový turnaj mužů a žen

v Cincinnati (tvrdý povrch)

Muži (dotace 6,735.690 dolarů)
Dvouhra - finále:

Medveděv (9-Rus.) - Goffin (16-Belg.) 7:6 (7:3), 6:4

Čtyřhra - finále:
Dodig, Polášek (Chorv./SR) - Farah, Cabal (1-Kol.) 4:6, 6:4, 10:6

Ženy (dotace 2,944.486 dolarů)
Dvouhra - finále:
Keysová (16-USA) - Kuzněcovová (Rus.) 7:5, 7:6 (7:5)

Turnaj žen v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - 1. kolo:
Peraová (USA) - Kuděrmětovová (Rus.) 6:0, 6:2
Cornetová (Fr.) - Kozlovová (Ukr.) 6:4, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga