Znovu na fotbalovém hřišti, Praha těsně před OH. Co nabídne tenisový rok 2024?

  • 1
Kromě čtyř grandslamů se tenisté a tenistky v příštím roce opět vrhnou i na olympijské hry. Do kalendáře se vrátí oblíbený australský podnik, finálové turnaje týmových soutěží znovu přivítá slunečné Španělsko. Jaké další zajímavé turnaje se v sezoně 2024 uskuteční?

Brisbane (31. prosince - 8. ledna)

Lednový turnaj v Austrálii se vrací do tenisového kalendáře po tříleté pauze zaviněné covidem. Zatímco muži odehrají v Brisbane podnik kategorie 250, ženy se hned v prvním týdnu nové sezony vrhnou na „pětistovkovou“ akci. Poprvé od roku 2022 na ní prožije zápas Japonka Naomi Ósakaová, která se na kurty vrací po mateřské pauze.

„Nemůžu se dočkat. Vždy jsem ráda začínala sezonu v Brisbane, je to skvělý turnaj a připravili mi úžasný návrat,“ těší se. Ženskou část turnaje před jeho přerušením opanovala Karolína Plíšková, potřetí zvítězila při posledním ročníku 2020. Slavila i rok předtím a triumf uzmula ještě v sezoně 2017.

Karolína Plíšková s trofejí pro vítězku turnaje v Brisbane.

Dřív se z výhry radovala Petra Kvitová (2011), v roce 2020 zvítězila v deblu Barbora Strýcová. Z českých tenistů uspěl v Brisbane pouze Radek Štěpánek (2009). V příští sezoně figuruje turnaj v programu souběžně s týmovým United Cupem, který vznikl teprve v minulém roce. A pro zajímavost: Brisbane v roce 2032 uspořádá letní olympijské hry.

Miami (19. - 31. března)

Březnový turnaj tenistů i tenistek nejvyšší kategorie 1000 hraný na tvrdém povrchu zavedl v minulosti řadu inovací. Stal se prvním podnikem mimo grandslam, který nabídl mužům i ženám stejné finanční ohodnocení, v roce 2006 na něm bylo poprvé na okruzích ATP a WTA použito jestřábí oko.

Vedle turnaje v Indian Wells a Madridu jde o jednu ze tří negrandslamových akcí, kterou tenisté a tenistky hrají déle než týden. Zvláštností je i místo pořádání podniku, centrální dvorec je umístěn netradičně na plochu fotbalového stadionu. Na Hard Rock Stadium jsou doma Miami Dolphins z NFL.

Petra Kvitová líbá trofej pro vítězku turnaje v Miami.

Jedinou Češkou, která v historii turnaje uzmula titul, je Petra Kvitová, jež v Miami triumfovala letos. Ve 33 letech se stala rovněž druhou nejstarší tamní vítězkou a získala jubilejní třicátou trofej. Při prvním ročníku v roce 1985 slavila výhru Martina Navrátilová, která však soutěžila pod americkou vlajkou.

Praha (21. - 26. července)

Jen den před zahájením tenisových zápasů na olympijských hrách v Paříži bude končit ženský turnaj Prague Open. V letošní sezoně byl pražský podnik jedinou akcí na nejvyšší úrovni ženského i mužského tenisu, která se konala v Česku. Od jeho založení v roce 2010, kdy byl turnaj ještě součástí okruhu ITF, na něm slavilo vítězství osm Češek.

Finalistky turnaje WTA v Praze: vítězná Nao Hibinová (vlevo) a Linda Nosková

Hned první rok uspěla Lucie Hradecká, třikrát podnik ovládla Lucie Šafářová, jednou slavily Karolína Plíšková i Petra Kvitová. V roce 2021 se v českém finále proti Tereze Martincové z výhry radovala Barbora Krejčíková, loni trofej uzmula Marie Bouzková, která však letos vypadla už v prvním kole.

Do finále se přece jen znovu česká zástupkyně dostala, mladá Linda Nosková procházela propršeným turnajem vítězně, v bitvě o titul však padla s Japonkou Nao Hibinovou, jež ovládla i deblovou část.

Olympijské hry v Paříži (27. července - 4. srpna)

Na minulé olympiádě v Tokiu se dařilo českým tenistkám, duo Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková uzmulo zlatou medaili ve čtyřhře, Markéta Vondroušová získala stříbro v singlu. Příští rok zabojují tenisté a tenistky na pro ně dobře známém místě: zápasy se budou konat v dějišti antukového grandslamu Roland Garros.

Letos se na něm z Češek nejlépe předvedla Karolína Muchová, která v Paříži dokráčela až do finále. Na olympiádě 27letá tenistka ještě nestartovala. V roce 2016 v brazilském Riu de Janeiru vybojovala bronz Petra Kvitová.

Česká tenistka Markéta Vondroušová získala stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu.

Podmínkou pro kvalifikování se do soutěží pod pěti kruhy je alespoň jedna účast v týmových soutěžích Davis Cupu, nebo Billie Jean King Cupu v letošním či příštím roce. Jelikož české tenistky obdržely divokou kartu pro start na listopadovém finálovém turnaji, dubnovou kvalifikaci si nezahrají.

Billie Jean King Cup v Seville (listopad)

Češky v týmové soutěži letos ovládly finálovou skupinu, když přehrály 3:0 Švýcarky a 2:1 Američanky. V semifinálovém souboji i přes slibné vedení 1:0 však nestačily na budoucí šampionky z Kanady. Svěřenkyně Petra Pály tak čekají na triumf od roku 2018, kdy doma ve finále porazily Spojené státy.

Český tým na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu v Seville.

I díky účasti v semifinále dostaly české reprezentantky divokou kartu pro finálový turnaj i v příštím roce, svěřenkyně kapitána Petra Pály se tak vyhnou dubnové kvalifikaci. Listopadové vyvrcholení týmové soutěže bude hostit stejně jako v letošním roce španělská Sevilla.

Soutěž byla z dřívějšího názvu Fed Cup v roce 2020 přejmenovaná na počest bývalé americké tenistky a bojovnice za rovnost pohlaví Billie Jean Kingové, ve stejném roce došlo také ke změně formátu. Češky triumfovaly v týmové soutěži celkem šestkrát, pětkrát se z výhry radoval československý výběr.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga