Tenisové mládí ovládne Prostějov

Praha - Nejlepší tenisové naděje z celého světa se sejdou příští týden v Prostějově. Tady od 12. do 18. srpna proběhne World Junior Tennis Final 2001, světový šampionát tenisových družestev hráčů do 14 let. Významná akce se na Moravě koná už potřetí a pořadatelé věří, že by měla opět napomoci rozvoji juniorského tenisu u nás. "Pyramida se staví odspodu a my proto chceme juniory podporovat. Držím palce našim mladým," vzkázal předseda tenisového svazu Ivo Kaderka.

Celkem 16 chlapeckých a dívčích týmů ze 24 zemí se probojovalo do prostějovského finále systémem kvalifikací zahrnujícím 130 států. Ty budou bojovat ve čtyřčlenných skupinách o světový titul. Jeho obhájkyněmi jsou děvčata Ruska. Mladí Španělé, kteří v minulém roce vyhráli chlapeckou soutěž, se letos nekvalifikovali.

Díky tomu, že šampionát se pořádá v České republice, domácí týmy měly účast automaticky zajištěnu. Zejména pro chlapce je to štěstí, protože se nedokázali kvalifikovat. Dívčí družstvo ve složení Šafránková, Rybová, Kučerková bude patřit k hlavním aspirantům na titul vedle ruských mistryň. "U dívek vidím velkou šanci. Pokud se na začátku chytnou, mohly by uspět," věří ředitelka turnaje, bývalá tenistka Petra Píchalová-Langrová. Za chlapecký tým hrají Školoudík, Marek a Piskáček. "Doufám, že se budou chtít doma vytáhnout a dokáží se dostat někam vysoko," vyjádřila se k jejich šancím ředitelka.

Turnaj se v posledních třech letech konal vždy v Prostějově a vždy k plné spokojenosti pořadatelů i Mezinárodního tenisového výboru (ITF). "Na začátku mě nanapadlo, že by z toho mohla být tak skvělá akce. Mistrovství má tradici a my uděláme všechno pro to, aby u nás zůstalo i dál," odkryl Ivo Kaderka plány pro další ročníky. Volba pořadatelství se uskuteční během letošního US Open a hlavními konkurenty jsou Uruguay a Egypt. "Věřím, že na ITF jsou s námi spokojeni a budou chtít zůstat," vidí šance pro pokračování tradice Píchalová-Langrová.

World Junior Tennis Final 2001 sponzoruje jako hlavní partner Český Telekom, pořadatelem je TK Plus. Celý turnaj odstartuje nedělní slavnostní zahájení, samotné soutěže se rozběhnou v pondělí od 11.00 hodin. Další dny se začíná o hodinu dříve v areálu Tenisového klubu Prostějov. Finále je na programu v sobotu v 11.00 hodin a jeho záznam vysílá v záznamu ČT2. Prestiž akce zvyšuje ještě také plánovaná návštěva Mezinárodního tensiového výboru (ITF) Francesca Ricci-Bitiho.

Kvalitu české tenisové školy potvrdily tento týden družstva do 16 a 18 let. Dívky získaly oba tituly evropských šampionek a chlapci do 16 let skončili v Galeově poháru druzí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga