Kateřina Siniaková

Kateřina Siniaková | foto: tkspartapraha.cz

Tenisová bojovnice s ruskou krví touží po Wimbledonu

  • 2
Pokud se jí vyplní sen, uvidíme ji za pár let ve Wimbledonu. "Na trávě jsem ještě nehrála. Chtěla bych to zkusit," říká talentovaná tenistka Kateřina Siniaková.

Nedávno naznačila své možnosti, stala se vicemistryní Evropy do 14 let. Není důvod, proč by po Wimbledonu nemohla pokukovat. Má rychlé nohy - ideální předpoklad pro trávařku. Dokáže předvídat. Je bojovnice. "Umí otáčet prohrané zápasy. Se svou fyzičkou by klidně mohla hrát pětiseťáky," tvrdí její otec Dmitrij.

Docelá jí lítá i servis, ačkoliv ona sama s tím nesouhlasí. "Je pomalý," stěžuje si. "Potřebuju hned od servisu zatlačit soupeřky do defenzívy. A také dělám hodně dvojchyb, minimálně pět za utkání."

Kateřina Siniaková

Narozena: 10. května 1996
Klub: odchovankyně TK Tenis-centrum Hradec Králové, nyní Sparta Praha
Úspěchy: letošní vicemistryně Evropy do 14 let, členka týmů halových mistrů Evropy do 14 let, česká přebornice mladšího žactva 2008 (zimní i letní) a staršího žactva 2010 (zimní)
Ocenění: držitelka ceny "Naděje královéhradckého sportu" od zastupitelstva města 2008 a 2009
Co má ráda: čtení (i v ruštině), nakupování, modrou barvu, číslo 11, řízek s bramborovou kaší a rajskou omáčku
Rituál: oblečení, ve kterém prohraje, na dlouho odkládá

Co by jiné holky v jejím věku daly za to, kdyby uměly tenis jako čtrnáctiletá světlovláska z Hradce Králové? Začínala s ním na chatě, kde táta s dědou postavili kurt. Pak se o její výchovu starali trenéři v TK Tenis-centrum. Vystřídalo se jich hned několik, naposledy Vladimír Volejník.

Od zimy je hráčkou pražské Sparty, kam přestoupila. "Vozí mě tam táta zhruba na dva dny v týdnu, kvůli mně koupil v Praze i byt. Zbytek tréninků mám v Hradci," popisuje svůj režim.

Jít do Prahy prý musela, aby se tenisově dál rozvíjela. Vedou ji kvalitní trenéři, dohlížejí fyzioterapeuti, má zajištěné výborné sparingy. "Velkou roli hraje i motivace," říká otec Dmitrij. "Vedle na kurtě trénuje Štěpánek, přijde se podívat Vaidišová, přisedne Dlouhý, projde kolem Benešová. To všechno povzbudí."

Výsledky se dostavují. V zimě společně s Kristýnou Roučkovou a Sandrou Matekovou vyhrály halové mistrovství Evropy družstev do 14 let (v týmu do 16 let se totéž povedlo další hradecké odchovankyni Tereze Smitkové, jež navíc v pátek dotáhla k vítězství své tažení letošní Pardubickou juniorkou), nedávno byly páté na světovém šampionátu, v červenci se stala na otevřených kurtech v Plzni vicemistryní Evropy jednotlivkyň.

Až šestá soupeřka, Nizozemka De Vroomeová, ji přemohla. Po finále Kateřina seděla na lavičce, kapaly jí slzy. "Občas si pobrečí, ale už málo. Stejně jako s mlácením raketou to bývalo dřív horší." Dětské manýry ji opouštějí. Dospívá.

V září půjde v Hradci Králové do druhého ročníku soukromého gymnázia s jazykovým zaměřením. Kromě angličtiny a němčiny se začíná učit rusky. Rodnou řečí svého otce Dmitrije Siniaka, který se do Česka přiženil a podniká tu s kožešnickými výrobky.

Dřív občas cestovali do Moskvy, teď kvůli tenisu není moc času. Stejně tak na delší dovolenou. Druhé léto už na ni nezbyl čas. "Jen na konci zimy, když se sundávala nafukovačka, byla mezera a mohli jsme odjet na hory," říká otec Dmitrij.

Když to Kateřina slyší, oči se jí rozzáří a hned žadoní. "Tati, v zimě pojedem zas, jo? Prosím..." Lyžování miluje. "Uvidíme, uvidíme. Teď si nic neplánuj," dostává ráznou odpověď.

Na prvním místě je tenis. Od rána. Hned jak vstane z postele, dá si dvacet dřepů a teprve pak vyrazí na snídani. Jedině tak mladá hráčka dojde k cíli, který si dala. "Chci být světovou tenistkou. A když to nevyjde, tak dobrou trenérkou."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga