Linda Nosková

Linda Nosková | foto: ČTK

České premiéry na US Open. Kvalifikovali se Nosková, Fruhvirtová, Bejlek i Macháč

  • 41
Sedmnáctileté české tenistky Linda Nosková a Linda Fruhvirtová se probojovaly z kvalifikace poprvé v kariéře do hlavní soutěže grandslamového US Open. Stejný počin se následně podařil i o rok mladší Sáře Bejlek a jednadvacetiletému Tomáši Macháčovi. Turnaj v New Yorku začne v pondělí.

Macháč si v závěrečném kole poradil 7:6, 5:7, 6:1 s Flaviem Cobollim a jeho prvním soupeřem v hlavní části, ve které doplní Jiřího Lehečku s Jiřím Veselým, bude Botic van de Zandschulp z Nizozemska.

Také Bejlek potřebovala k postupu tři sety, musela však skóre otáčet. Nakonec si s Heather Watsonovou z Velké Británie poradila 3:6, 6:4, 7:5 a v prvním kole ji čeká Ljudmila Samsonovová z Ruska, kterou ještě na turnaji v Clevelandu čeká finálový boj o druhý titul z okruhu WTA.

Loňská vítězka juniorského Roland Garros Nosková porazila Rusku Anastasii Zacharovovou 6:2, 7:5, Fruhvirtová zdolala v posledním kvalifikačním kole Francouzku Chloé Paquetovou 6:4, 3:6, 6:3.

Semifinalistka červencového turnaje WTA v Praze Nosková postoupila do hlavní soutěže na grandslamu podruhé. V květnu uspěla na Roland Garros, kde pak vypadla v 1. kole s vítězkou loňského US Open Britkou Emmou Raducanuovou.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy neztratila v kvalifikaci ani set, před Zacharovovou vyřadila dřívější wimbledonskou finalistku Eugenii Bouchardovou z Kanady a Polku Katarzynu Kawovou. Nejmladší hráčka první stovky žebříčku WTA (87. místo) Nosková ztratila proti Zacharovové jen jednou servis, naopak soupeřku o něj připravila čtyřikrát. Po hodině a 28 minutách využila při podání ruské hráčky první mečbol.

Fruhvirtová se do hlavní části grandslamového turnaje probojovala na třetí pokus. Takřka dvou a půlhodinové utkání proti o 11 let starší Paquetové rozhodla v úvodu třetího setu, kdy se jí podařilo ve druhém gamu prolomit soupeřčin servis. Přestože za stavu 5:2 nevyužila tři mečboly a duel následně na více než hodinu přerušil déšť, sedmnáctiletá Češka po návratu na kurt dopodávala zápas k vítězství.

Noskovou v prvním kole čeká český duel s Marií Bouzkovou. Petra Kvitová dostala z kvalifikace ruskou soupeřku Eriku Andrejevovou, Barbora Krejčíková mexickou tenistku Fernandu Contrerasovou.

Kvalifikace na US Open v New Yorku

české zápasy

Ženy - 3. kolo:
Nosková (4-ČR) - Zacharovová (Rus.) 6:2, 7:5

L. Fruhvirtová (ČR) - Paquetová (12-Fr.) 6:4, 3:6, 6:3.

Bejlek (ČR) - Watsonová (Brit.) 3:6, 6:4, 7:5.

Muži - 3. kolo:

Macháč (20-ČR) - Cobolli (It.) 7:6 (9:7), 5:7, 6:1.

Krejčíková se Siniakovou odstoupily ze čtyřhry v Clevelandu

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková tři dny před startem US Open nenastoupí k semifinále čtyřhry na turnaji v Clevelandu. Důvodem odstoupení nasazených jedniček je podle informací na sociálních sítích zranění zad Siniakové.

Krejčíková se Siniakovou v Clevelandu vyhrály ve čtyřhře dva zápasy a v semifinále měly nastoupit po půlnoci SELČ proti kazašsko-srbskému páru Anna Danilinová, Alekandra Kruničová, jenž tak postoupil do zápasu o titul bez boje. Ve dvouhře vypadla Siniaková v 1. kole, turnajová jednička Krejčíková o kolo dál.

Olympijské vítězky letos v deblu vyhrály oba grandslamy - Australian Open a Wimbledon - na nichž startovaly. Z Roland Garros je vyřadil koronavirus Krejčíkové. Na US Open se budou snažit o zkompletování kariérního Grand Slamu.

V ženské dvouhře se ve finále představí Ruska Samsonovová, která porazila 6:1 a 6:2 Američanku Bernardovou Peraovou.

Samsonovová, která bude v prvním kole US Open soupeřkou Sáry Bejlek, se naposledy představila na začátku srpna ve Washingtonu, kde získala druhý titul v kariéře. Ve finálových zápasech má třiadvacetiletá Ruska zatím stoprocentní bilanci.

V Clevelandu bude její finálovou soupeřkou Aljaksandra Sasnovičová. Osmadvacetiletá Běloruska porazila 6:7, 7:5, 6:3 Alizé z Cornetovou z Francie a na čtvrtý pokus bude usilovat o první turnajový triumf.

Turnaj žen v Clevelandu

tvrdý povrch, dotace 251.750 dolarů

Čtyřhra - semifinále:
Danilinová, Kruničová (4-Kaz./Srb.) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) bez boje.
Dvouhra - semifinále:

Sasnovičová (7-Běl.) - Cornetová (8-Fr.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:3.
Samsonovová (Rus.) - Peraová (USA) 6:1, 6:2.

Turnaj žen v Granby v Kanadě

tvrdý povrch, dotace 251.750 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Savilleová (9-Austr.) - Kosťuková (10-Ukr.) bez boje.
Kasatkinová (1-Rus.) - Parryová (Fr.) 6:2, 6:0.

Challenger Prague Open

antuka, dotace 31.440 eur

Dvouhra - čtvrtfinále:
Menšík (ČR) - M. Cuevas (Urug.) 7:5, 6:2

Turnaj ITF žen v Přerově

antuka, dotace 60.000 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Palicová - Šalková (obě ČR) 6:1, 6:4
Gámizová (Ven.) - Bartůňková (ČR) 6:2, 6:0

Turnaj mužů ve Winston-Salemu

tvrdý povrch, dotace 823.420 dolarů

Dvouhra - semifinále:

Mannarino (Fr.) - Van de Zandschulp (2-Niz.) 6:0, 6:4,
Djere (Srb.) - Hüsler (Švýc.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5).

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga