Srb Novak Djokovič (vpravo) se ujišťuje, že čárová rozhodčí, kterou v osmifinále US Open nechtěně trefil míčem do krku, je v pořádku. | foto: AP

VIDEA ROKU: Djokovič napálil rozhodčí, tenisová kráska i skvělá Kvitová

  • 0
Srbského tenistu Novaka Djokoviče letos pronásledovala smůla. Hned dvakrát trefil rozhodčí a snesla se na něj za to kritika od fanoušků. Kvůli incidentu v New Yorku byl dokonce vyloučen z US Open. To Petra Kvitová zažila úspěšný rok. Znovu bojovala v závěrečných kolech grandslamů a radovala se z úspěchů. Čtenáře iDNES.cz zaujala i kráska, která se chce stát tenisovou hvězdou.

Neslavně skončila pouť pavoukem US Open pro Novaka Djokoviče, největší favorit dvouhry mužů v osmifinále trefil míčem čárovou rozhodčí a byl diskvalifikován. Srb samozřejmě nechtěl nikoho zasáhnout. Do balonu neudeřil zvlášť prudce. Nedíval se, kam ho posílá. V danou chvíli měl prostě ukrutnou smůlu. Posuďte ale sami, zda by si hráči neměli přece jenom dávat na dvorci pozor, kam míčky po výměně posílají.

Seznamte se s možná nejkrásnější teniskou světa Susan Giovanardiovou. Je jí dvacet let a už si stihla vysloužit přezdívku novodobá Sophia Lorenová. Vloni se dostala do finále soutěže Miss Italia, teď chce zaujmout hraním tenisu. Její cíl? „Dostat se do první světové stovky a hrát grandslamy,“ říká kráska. Minimálně podle svého Instagramu trénink nepodceňuje.

A nastupují také nové české naděje. Devatenáctiletý český tenista Jonáš Forejtek smetl v 1. kole turnaje v Sofii při svém debutu na okruhu ATP osmého nasazeného Marina Čiliče z Chorvatska 6:3, 6:2. Forejtek, který v době zápasu uzavíral čtvrtou stovku, startoval v Bulharsku v hlavní soutěži na divokou kartu. Zápas s o třináct let starším vítězem US Open z roku 2014 rozhodl vydařenou pasáží na přelomu obou setů.

K tenisu patří i zábava. Na kurtu si po boku tenisových hvězd zařádil jeden z nejbohatších mužů planety. Roger Federer si poprvé zahrál tenis ve své „druhé vlasti“ Jihoafrické republice a v exhibici v Kapském Městě porazil 6:4, 3:6, 6:3 svého dlouholetého rivala Rafaela Nadala. Předkrm samotnému duelu obstarala čtyřhra, v níž vytvořil Federer dvojici se zakladatelem firmy Microsoft a filantropem Billem Gatesem. Společně v exhibici porazili 6:3 Nadala s jihoafrickým moderátorem a komikem Trevorem Noahem.

Letošní tenisová sezona byla kratší než obvykle. Mnoho turnajů včetně slavného Wimbledonu se vůbec nekonalo. Petra Kvitová si přesto rok užila. Mohla více odpočívat a dařilo se jí na grandslamech. Třeba v Paříži na antuce, která zrovna není jejím nejoblíbenějším povrchem, postoupila až do semifinále.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga