POVEDENÝ COMEBACK. Deset měsíců nehrál, první zápas po pauze však Juan Martin...

POVEDENÝ COMEBACK. Deset měsíců nehrál, první zápas po pauze však Juan Martin del Potro zvládnul. | foto: Reuters

Emotivní návrat šampiona. Hlavně chci zase hrát tenis, říkal Del Potro

  • 3
Deset měsíců nehrál, ničilo ho zraněné zápěstí. Ale když se vrátil, byl to comeback vítězný - a emotivní. Poté, co tenista Juan Martin del Potro proměnil mečbol proti Ukrajinci Stachovskému, si zakrýval oči, seděl na lavičce pod ručníkem, nemohl tomu uvěřit. „Prostě chci zase hrát tenis,“ vykládal dojatě šampion z US Open 2009.

Když Del Potro před pěti a půl roky triumfoval na newyorském grandslamu, věštila se mu slibná budoucnost - vždyť právě on dokázal prolomit nadvládu trojky Nadal, Djokovič, Federer. Jenže tu budoucnost hatila zranění jeho zápěstí.

V roce 2010 to bylo to pravé; vyřadilo ho ze hry na osm měsíců a zastavilo ho v době, kdy mířil na vrchol. Argentinec se dokázal vrátit, vyhrál 11 titulů, jenže v srpnu 2012 pocítil bolest v levém zápěstí. O rok později už odehrál US Open pod injekcemi, ale problémy se zhoršovaly.

Loni na Australian Open překvapivě vypadl už ve 2. kole. V Dubaji pak úvodní zápas skrečoval. A následoval proces, který už dobře zná. Operace, rehabilitace... a pak konečně pozvolný návrat.

V úterý se v Sydney po deseti měsících znovu postavil k zápasu. A vedl si slušně: 69. hráče světa porazil 6:3, 7:6. „Dobře jsem podával. Můj forhend pořád funguje. To jsou dobré signály do budoucna,“ potěšilo ho. „Musím ještě zapracovat na bekhendu a pohybu, ale myslím, že teď si hlavně musím užívat comeback.“

Deset měsíců čekal. Mučil se sledováním zápasů v televizi. „Bylo to hrozné. Viděl jsem, jak to bylo na grandslamech otevřené. Pro tenis je to dobře, ale pro mě to bylo smutné,“ vyprávěl 26letý Del Potro.

K ideálu má pořád hodně daleko. Z 338. místa čeká bývalou světovou čtyřku dlouhá cesta vzhůru. Zápěstí ho pořád bolí. Doktoři ho však ujistili, že hraním na vrcholné úrovni nemůže jeho stav zhoršit.

„Občas je to nepříjemné, když hraju bekhendy. Ale snažím se je trefovat tvrdě, protože to na tomto turnaji potřebuju. Někdy to bolí víc, někdy méně,“ říkal téměř dvoumetrový Argentinec.

Ve středu vyzve nasazenou jedničku, Itala Fabia Fogniniho. To bude další prověrka pro jeho zápěstí - i pro jeho formu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga