Jiří Novák vybojoval rozhodující pátý singl v souboji s Indií v roce 1997.

Jiří Novák vybojoval rozhodující pátý singl v souboji s Indií v roce 1997. | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda

Poslední tenis s Indií: z 1:2 na 3:2. Vynervili jsme se, vzpomíná Šavrda

  • 1
Čeští tenisté se s Indií, kterou vyzvou v zářijové baráži o udržení ve Světové skupině Davis Cupu, zatím utkali třikrát. Pokaždé vyhráli (dvakrát ještě jako Československo). Zatím poslední zápas se odehrál v únoru 1997. V 1. kole prohrával výběr okolo Petra Kordy 1:2, nakonec ale dokázal zápas otočit. „Pěkně jsme se vynervili,“ vzpomíná tehdejší kapitán Vladislav Šavrda.

V září se čeká, že budou Češi v baráži favorité. To samé se ale odhadovalo i před 18 lety - a místo toho přišla napínavá bitva.

Vladislav Šavrda

Indie přijela na antuku do Příbrami v sestavě se dvěma svými ikonami: Mahešem Bhúpáthím a Leanderem Paesem. Hvězdy čtyřhry tehdy odehrály i oba singly. „Nikdo jiný tam tou dobou moc neexistoval,“ ohlédl se Šavrda, současný šéf I. ČLTK Praha.

V první dvouhře tehdy Korda porazil Bhúpáthího, pak ale přišly komplikace: Novák nestačil na Paese a duo Korda, Damm podlehlo obávané indické dvojici.

Tři bitvy s Indií

1926: Československo - Indie 4:1
(Praha, sestava Macenauer, Koželuh, Žemla)

1986: Indie - Československo 1:4
(Kalkata, sestava Mečíř, Šmíd, Složil, Šrejber)

1997: Česko - Indie 3:2
(Příbram, sestava Korda, Novák, Damm, Vízner)

„Na první pohled to vypadalo, že jsme jasní favorité. Ta role byla taková zavazující a zápasy byly těžší, než se zdálo,“ řekl Šavrda.

V neděli se ale Česku povedl obrat. Korda zdolal v důležitém zápase Paese a Novák pak dokonal postup vítězstvím proti Bhúpáthímu. „Bylo to vyrovnanější, než jsme čekali,“ vybavil si tehdejší kapitán.

Šavrda považuje za favority i výběr současného šéfa Navrátila, ačkoliv... „Je obrovský rozdíl vítat Indy v Příbrami na měkké zpomalené antuce, nebo jet do Indie v jejich podmínkách nejspíš na trávu. Příjemné to určitě není ani z toho důvodu, že to zasahuje hráčům do programu, kdyby měli hrát najednou týden třeba na trávě.“

V září se ukáže, zdali přijde očekávaná výhra, nebo další drama.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga