TALENT. Jesika Malečková je všestranně nadaná. Skvěle hraje tenis,

TALENT. Jesika Malečková je všestranně nadaná. Skvěle hraje tenis, | foto: Miloš Kolesár

Tancuje na Jacksona. Ale ještě líp běhá po kurtu

  • 6
Začínala s plaváním, až pak se dala na tenis. A v pátek talentovaná Jesika Malečková z I. ČLTK Praha, které bude teprve 16 let, hrála finále Pardubické juniorky.

Popadla tenisák a ve zmaru ho napálila do vzduchu. Pro Jesiku Malečkovou právě skončilo finále Pardubické juniorky. Prohrála. Prohrála i finále čtyřhry, stejně jako loni. "Je to pro mě zakleté. Třikrát finále a třikrát nic," zalitovala tenisová naděje, která hraje za I. ČLTK Praha.

Škoda, titul dorostenecké šampionky z prestižního turnaje, který vyhrály Navrátilová, Mandlíková, Novotná nebo před čtyřmi lety Kvitová, by jí slušel už kvůli jejím pondělním šestnáctinám. Mohla by je hezky oslavit.

Včera proti Kateřině Smitkové si zápas pokazila sama. Malečková vedla 4:1, sérií nevynucených chyb však první set nakonec projela 5:7. "Jakmile dotáhlamůj náskok, útočnou hrou mě nepustila k ničemu. Věřila si, to rozhodlo," řekla Malečková o své soupeřce.

Druhý set dopadl jednoznačně 1:6. Malečková hrála nezvykle opatrně. Opakovaně si upravovala drdol svých vlasů. Vypadalo to na taktické zdržování, ale kdepak.

"Šla na kurt nepřipravená, neměla vlasy pořádně stažené gumičkou," zlobila se maminka Hana.

Teenagerka Jesika se ještě musí dost naučit, aby vyplnila svůj sen, který má kdejaké dítě. "Jednou chci vyhrát Wimbledon," přeje si.

Talent rozhodně má. Nadaná je téměř na všechno, co zkusí. Vzala do rukou flétnu a do půl roku na ni uměla hrát. Krásně čistě zpívá. Stejně tak tancuje. Pustí si Michaela Jacksona a krokuje přesně podle jeho pohybů.

"Baví mě všechno. Dělám třeba dobrovolnou hasičku."

Do osmi let závodně plavala a tenis hrála jen doplňkově. Pak se mu začala věnovat naplno. Jezdí s maminkou doma i po světě a poznávají, jak je to náročný sport. Na peníze. Dokonce nedávno založily občanské sdružení Jessulda, s jehož pomocí budou hledat finanční podporu.

Malečková má tenisově na čem stavět. Dobré údery, především bekhend, a výjimečně rychlé nohy, což je u dívek mocná zbraň.

"Naučil mě to táta. Musela jsem dobíhat i dvoumetrové auty a odehrávat je," vzpomíná. Maminka si zase koupila odborné knížky, stála u kurtu a radila, co a jak by Jesika měla zahrát. Takové byly tenisové začátky rodačky ze Srbska u Berouna. Brunetky, která letos už pátý důležitý turnaj prohrála ve finále.

Přesto s ní musí být v I. ČLTKspokojeni, stejně tak s vystoupením juniorů na Pardubické juniorce. Finále totiž hráli dva hráči tohoto oddílu, Lukáš Vrňák porazil Jana Kunčíka 7:6, 6:1.

Možná to za rok vyjde i Jesice, jestli do Pardubic pojede. Do třetice všeho dobrého.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga