Mužskou jedničkou turnaje je Zdeněk Kolář

Mužskou jedničkou turnaje je Zdeněk Kolář | foto: ČTK

V Liberci začíná atraktivní tenisový týden, pořadatelé lákají na českou špičku

  • 0
V areálu LTK Liberec v pondělí odstartuje tenisový turnaj mužů a žen Svijany Open za účasti české mužské i ženské širší špičky. Jde o třetí, závěrečný díl seriálu Trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta ve dvouhrách s celkovou dotací 980 tisíc korun.

Za týden měl areál LTK Liberec U Jezírka hostit už tradiční mezinárodní Challenger ATP tenistů Svijany Open, ale ten byl kvůli celosvětové pandemii nemoci covid-19 zrušen. Jeho náhradou je ode dneška poslední turnaj ze série Trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta, takže liberečtí příznivci tenisu se mají opět na co těšit.

„Jsme rádi, že jsme dostali od svazu možnost tento turnaj pořádat, protože diváci uvidí v mužích širší českou špičku. Na poslední chvíli se sice odhlásili Rosol a Macháč, ale hrát tady budou mladé naděje i reprezentanti,“ tvrdí Tomáš Trsek, manažer pořádajícího LTK Liberec a ředitel turnaje Svijany Open 2020. 

„Navíc se v Liberci ukážou i elitní české tenistky v čele s grandslamovými vítězkami ze čtyřhry Krejčíkovou a Hradeckou. Start českých tenisek je tady v Liberci zase něco nového, takže se na turnaj moc těšíme,“ zve fanoušky Trsek.

Letošní Svijany Open začne v pondělí v 10 hodin prvním kolem kvalifikačních bojů, které budou pokračovat v úterý ve stejný čas a nejlepší dva v obou kategoriích postoupí do hlavní soutěže.

V ní už má jistou účast čtrnáct hráčů a hráček - po deseti podle postavení v žebříčku a po čtyřech na divokou kartu od pořadatelů.

Mužskou jedničkou je Zdeněk Kolář, v ženách vítězka obou předchozích turnajů seriálu Trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta ze Starých Splavů a z Prostějova Barbora Krejčíková.

Hlavní soutěž se v areálu U Jezírka uskuteční od středy do pátku v celkem osmi čtyřčlenných skupinách systémem každý s každým. „Hrát se bude na čtyřech kurtech, takže každý den bude k vidění šestnáct zápasů,“ podotkl Tomáš Trsek.

Vítězové skupin projdou do sobotních semifinále a v neděli budou na programu oba finálové duely.

Pro diváky je U Jezírka připravené stejné zázemí, jaké bylo v minulých letech při mezinárodním turnaji ATP mužů, tedy včetně tribuny na hlavním kurtu. Vstup na kvalifikaci je zdarma, poté budou jednodenní vstupenky za 50 korun, finálový den vyjde na stovku.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga