Letošní Světový pohár v Düsseldorfu si zahrál také Jan Hájek. Jeho parťáky v českém týmu byli Tomáš Berdych a Lukáš Dlouhý

Letošní Světový pohár v Düsseldorfu si zahrál také Jan Hájek. Jeho parťáky v českém týmu byli Tomáš Berdych a Lukáš Dlouhý | foto: Hermann J. Knippertz, AP

Světový pohár tenistů po 33 letech končí, akce ztratila hlavního sponzora

  • 3
Československo ho dvakrát vyhrálo, tenisté České republiky v něm byli pětkrát ve finále. Tradiční Světový pohár tenisových družstev v německém Düsseldorfu ale nyní po 33 letech končí. Organizátoři oznámili, že ztratili hlavního sponzora a finanční díra 1,5 milionu eur je příliš velká.

Hlavní ránu Světovému poháru zasadil odchod dlouholetého hlavního sponzora, pojišťovací společnosti ARAG.

"Díra v rozpočtu je příliš velká, Světový pohár v Düsseldorfu je bohužel historií," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel turnaje Dietloff von Arnim.

Organizátoři antukového turnaje tradičně předcházejícímu Roland Garros se po vypršení smlouvy s ARAGem marně snažili najít partnera, jenž by pomohl turnaj zachránit. "Ve čtvrtek se dozorčí rada jednomyslně rozhodla vrátit licenci ATP. Riziko prostě bylo enormní," dodal Von Arnim.

K tradičním účastníkům Světového poháru, jenž se konal od roku 1978, patřili čeští tenisté. Československo v letech 1981 a 1987 turnaj vyhrálo, reprezentanti samostatné České republiky hráli pětkrát finále, naposledy před třemi lety.

Turnaj si v minulosti zahrály velké hvězdy světového tenisu - Björn Borg, John McEnroe, Jimmy Connors, Ivan Lendl, Pete Sampras, Andre Agassi. A samozřejmě Boris Becker, který v roce 1989 přivedl Německo k prvnímu ze čtyř triumfů.

Kromě Němců se ze čtyř triumfů radovali také Američané, Španělé a Švédsko. Nejvíce vyhranými zápasy (31) se může pochlubit Tomáš Šmíd.

Letošní 33. ročník vyhrál celek Argentiny, který ve finále porazil tým USA 2:1.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga