Štastná čtvrthodinka premiantky Šromové

  • 1
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Úplně první postupující na letošním Australian Open se dnes v Melbourne stala Hana Šromová. Sedmadvacetiletá česká tenistka chtěla loni skončit s aktivní kariérou, ale poté, co ji dnes po 15 minutách vzdala v 1. kole Japonka Morigamiová, si naopak ve středu zřejmě zahraje s favorizovanou Belgičankou Heninovou.

Tak rychlý postup do druhé kola úvodní grandslamový turnaj sezóny Australian Open asi nepamatuje. Hana Šromová dnes při své premiéře v hlavní soutěži jednoho ze čtyř největších turnajů světa nastoupila proti Japonce Morigamiové a za pouhou čtvrthodinku už slavila senzační postup do 2. kola!

Za stavu 0:30 v úvodním gamu si totiž Japonka poranila kotník a po krátké pauze na ošetření stihly obě soupeřky jen tři gamy, než za stavu 3:0 pro českou hráčku Morigamiová zápas pro zranění skrečovala. Za pouhou čtvrthodinku tak Hana Šromová dosáhla nejen životního úspěchu, ale díky postupu do druhé kola si polepšila přibližně o dalších 200.000 korun a pokud nepřekvapí proti Heninové, odveze si i tak více než půlmiliónovou výhru.

"Měla jsem dnes velké štěstí, zranění soupeřky je nepříjemné, ale postup mě přesto těší. Spousta lidí si teď možná při pohledu na výsledek řekne - jo, ta měla kliku, ale pro mě je to další vyhraný zápas. Po deseti letech na okruhu je to příjemná odměna, pořád tvrdím, že tenis je hlavně o štěstí, umějí ho všichni podobně, a já ho dnes zkrátka měla. Nevím ani přesně, kolik jsem získala bodů a peněz a kam mě to posune v žebříčku, velkou radost ale budou mít hlavně moji rodiče," neskrývala radost ze šťastného postupu Hana Šromová, která si osudného momentu zápasu ani pořádně nevšimla. 

"Za stavu 0:30 v prvním gamu zahrála soupeřka rámem, soustředila jsem se na svůj úder a najednou vidím, jak leží na zemi. Poranila si kotník, asi deset minut se za stavu 15:30 nehrálo, ale pak se rozhodla zkusit v zápase pokračovat. Snažila jsem se hrát kratší míče a za stavu 0:3 Morigamiová asi poznala, že to nepůjde a utkání skrečovala. Určitě mi to nevadilo, je vždy těžké hrát proti zraněné soupeřce, neboť pak už je to spíš o psychice."

Ve druhém kole Australian Open tak Šromová s největší pravděpodobností narazí na zdejší předloňskou vítězku Belgičanku Heninovou. Přitom nechybělo mnoho, aby už loni ukončila aktivní kariéru. "Opravdu jsem už chtěla skončit, pořád jsem se motala mezi druhou a třetí stovkou žebříčku a bylo těžké se dostat i do kvalifikací. Navíc to bylo i hodně finančně náročné a proto jsem si začala hledat i práci.

Začala jsem jako trenérka objíždět turnaje s přerovskou tenistkou Simonou Dobrou a na turné po Egyptě přišel ten prvotní zlom - kromě koučování jsem i sama hrála a povedlo se mi vyhrát dva ze tří egyptských turnajů. Hodně mi pomohlo, že jsem si coby trenérka dokázala vydělávat i jinak než aktivním hraním a proto jsem do vlastních zápasů nastupovala velmi uvolněná a najednou se to projevilo na výsledcích."

Největší zlom v kariéře Hany Šromové však přišel až loni na podzim. Rok 2005 začínala rodačka z Kopřivnice jako 225. hráčka světa, ale končila poprvé v kariéře jako členka první stovky na 98. místě. Klíčovým okamžikem byl šťastný turnaj v kanadském Torontu. "Tam jsem měla poprvé štěstí, když jsem se dostala do hlavní soutěže jako lucky looser a navíc šla místo Pierceové rovnou do 2. kola, které jsem vyhrála.
 
A následoval rozhodující posun v žebříčku až do první stovky. Nebýt Toronta, asi bych se pořád motala kolem dvoustého místa a najednou z toho byla premiéra v hlavní soutěži na grandslamu! A dnes jsem měla štěstí podruhé, stalo se mi poprvé v kariéře, že mi někdo skrečoval zápas..."

Pokud dnes v Melbourne nedojde k velké senzaci, utká se Šromová ve středu s již zmíněnou Belgičankou Heninovou. "Zahrát si s takovou tenistkou ve druhém kole grandslamového turnaje bude určitě zážitek. Raději bych s ní samozřejmě hrála na nějakém menším kurtu, ale vzhledem k jejímu jménu to asi není moc pravděpodobné... Nervózní určitě budu, ale nemám co ztratit a i když třeba dostanu dva "ptáky", bude to stejně zážitek."


 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga