Španělé nominovali na Davis Cup

  • 3
Madrid - V nejsilnějším složení dorazí tenisté Španělska k utkání prvního kola Davisova poháru do Brna. V nominaci soupeře českého týmu nechybí světová trojka Juan Carlos Ferrero ani "sedmička" Carlos Moya, který vynechal Australian Open kvůli zranění.

Tým doplňuje Tommy Robredo, dvacátý na žebříčku ATP pro nasazování do turnajů a sedmnáctiletý Nadal (41. ve dvouhře ATP), který si proti prožije daviscupovou premiéru.

Do družstva se dostal díky postupu do třetího kola v Melbourne a také proto, že před čtrnácti dny porazil v semifinále v Aucklandu Jiřího Nováka.

Juan Carlos Ferrero může do Brna dorazit jako světová jednička. O tom, zda se to stane skutečností, rozhodne závěr grandslamového Australian Open. Předstihnout Španěla ještě může Švýcar Roger Federer.

Federer i Ferrero hrají ve středu čtvrtfinálové zápasy. Nyní druhý hráč světa a loni vítěz Wimbledonu Federer má nyní za soupeře Argentince Davida Nalbandiana, antukový král French Open 2003 a světová trojka Ferrero zase Maročana Hichama Araziho.

 Český kapitán Cyril Suk oznámil nominaci již o víkendu: na utkání povolal Nováka (14.), Radka Štěpánka (45.), Tomáše Berdycha (116.) a deblistu Martina Damma (15. v žebříčku čtyřhry ATP).

Utkání se bude hrát od 6. do 8. února na rychlém povrchu taraflex, položeném v pavilonu B na Brněnském výstavišti.

Podle informací pořadatelů je prodáno pětaosmdesát procent lístků z každého hracího dne. Tribuny kolem dvorce pojmou 4500 lidí, takže na každý den zbývá necelých 700 vstupenek, které budou podle všeho vykoupeny v předprodeji.

"S prodejem na místě před jednotlivými zápasy se nepočítá. Potvrdil se náš předpoklad, že v Brně bude o špičkový tenis po několikaletém půstu velký
zájem," konstatoval Karel Tejkal z České sportovní.

V pavilonu B již montéři položili dvě vrstvy palubovky, kterou vybrousili a vykytovali. Koberec Taraflex Tournoi je roztažen na galerii, aby se vyrovnal a na zem se bude lepit v noci ze soboty na neděli.

"V neděli odpoledne již budou Češi trénovat a večer nejspíš i Španělé," uvedl Tejkal. Češi mají sraz v neděli dopoledne a Španělé přiletí v 16:00 do Prahy.

Hotové jsou šatny hráčů a rozhodčích, čestné lóže i komentátorské kabiny a od úterního rána stojí tři montované tribuny. Čtvrtá bude dokončena během středy.

"Všechny přípravy probíhají podle harmonogramu. Někde jsme i v předstihu, v ničem
není problém, nemáme žádné komplikace," potěšilo Tejkala.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga