KRÁLOVNA. Americká tenistka Serena Williamsová suverénně dokráčela do finále US

KRÁLOVNA. Americká tenistka Serena Williamsová suverénně dokráčela do finále US Open. | foto: Reuters

Suverénní Williamsová je ve finále US Open. Utká se s Azarenkovou

  • 95
Serena Williamsová dominuje poslednímu grandslamu sezony a v pohodě postoupila do finále. Americká tenistka v semifinále US Open smetla Saru Erraniovou 6:1, 6:2. O titul si třicetiletá Američanka zahraje proti světové jedničce Viktorii Azarenkové. Běloruska přemohla po dvou a tři čtvrtě hodinách Marii Šarapovovou z Ruska 3:6, 6:2, 6:4.

Světová jednička tak v sobotu bude bojovat o druhé grandslamové vítězství, první titul slavila Azarenková na začátku roku v Melbourne. Šarapovová nezopakuje jediný triumf z newyorského grandslamu, který získala v roce 2006.

"Je to skvělé, jsem nesmírně šťastná. Těším se na finále," řekla Běloruska.

Azarenková ruskou hráčku přemohla. A dá se říct, že ji i překřičela. Obě hráčky jsou totiž na kurtu hodně slyšet, každý úder doprovázejí silným hekáním. Toto semifinále nebylo výjimkou, zvlášť když se hrálo ve velkém horku a bylo hodně fyzicky náročné.

Šarapovová vstoupila do utkání suverénně, prolomila hned první podání soupeřky. Hrála agresivně, vedla už 5:1. Jenže pak si situaci komplikovala zbytečnými chybami. Nakonec zahnala pochybnosti esem na závěr prvního setu.

Azarenková si připsala na konto v úvodní sadě jediný vítězný úder. "V prvním setu mi nedala moc šancí, abych se dostala do zápasů," uznala běloruská tenistka.

Azarenková však zabojovala a utkání otočila. I když pětadvacetiletá Ruska ji pomohla sama. Ve druhém setu znovu začala brejkem, ale nedokázala ho potvrdit. Při brejkbolu udělala Šarapovová dvojchybu. Azarenková pak získala další tři gamy a vyrovnala.

Třetí set byl hodně vyrovnaný, gamy při podání Rusky byly dlouhé a Šarapovová v nich odrážela hrozby brejků. Ten nakonec přišel až v závěru celého zápasu. Azarenková totiž měla výhodu, že podávala jako první a vedla tedy 5:4.

Při druhém mečbolu vyhodila Šarapovová forhend do autu, Azarenková si zakřičela a u lavičky předvedla vítězný taneček.

Serena zase soupeřku vypráskala - 6:1, 6:2

Druhé semifinále bylo podle očekávání méně napínavé. Domácí Serena Williamsová opět ukázala svou suverenitu, s níž kosí jednu soupeřku za druhou. A moc nezáleží, kdo to je.

V pátek to odnesla Sara Erraniová, která byla první Italkou v semifinále US Open v moderní éře. Ovšem moc si z toho zápasu neužila.

NEMĚLA ŠANCI. Italka Sara Erraniová v semifinále US Open schytala debakl od
PODÁNÍ. Američanka Serena Williamsová servíruje v semifinále US Open.

Williamsová znovu výborně podávala a samozřejmě posílala na druhou stranu kurtu nechytatelné rány. Američanka získala hned první podání italské soupeřky a Erraniová za stavu 0:5 odvracela setbol na neoblíbeného kanára.

Ačkoliv se drobná Italka snažila, proti americké ranařce neměla šanci. Za 64 minut bylo po zápase. Výmluvné jsou statistiky - vítězné míče 38:6, esa 9:0.

Williamsová bude také v sobotním finále favoritkou, s Azarenkovou má bilanci 9:1. Šance na čtvrtý titul z newyorského grandslamu je tedy vysoká.

US Open 2012

(New York, tvrdý porvch, dotace 25 526 000 dolarů)

Muži:
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) 6:3, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Azarenková (1-Běl.) - Šarapovová (3-Rus.) 3:6, 6:2, 6:4.
S. Williamsová (4-USA) - Erraniová (10-It.) 6:1, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga