Maria Šarapovová

Maria Šarapovová - Ruská tenistka Maria Šarapovová se raduje z postupu do finále Australian Open. | foto: Reuters

Šarapovová nastoupí poprvé ve Fed Cupu

Praha - Tenistka Maria Šarapovová by konečně měla nastoupit za Rusko ve Fed Cupu. Loni jí několikrát ve startu zabránily zdravotní problémy. Nyní je čerstvá vítězka Australian Open připravena nastoupit v zápase prvního kola v Izraeli, který je poprvé účastníkem Světové skupiny.

Izrael - Rusko

Šarapovová v uplynulé sezoně nepřijela na první kolo ani semifinále, ve finále pak kvůli potížím s ramenem dělala jen sparingpartnerku. Právě vítězný domácí duel nad Itálií někdejší světovou jedničku nadchl. "Zamilovala jsem si atmosféru na finále, diváky a nasazení ve hře, a nemohla jsem se dočkat, až tady budu," prohlásila Šarapovová.

Ruský nehrající kapitán Šamil Tarpiščev k ní do dvouhry vybral světovou šestnáctku Dinaru Safinovou, která dostala přednost před momentálně se trápící sedmou hráčkou světa Annou Čakvetadzeovou.

Izrael vůbec poprvé hraje ve Světové skupině I. I když má ve svém středu sedmnáctou hráčku světa Šahar Peerovou, v duelu s obhájkyněmi titulu je
outsiderem. Podle týmové jedničky se však předem nevzdává. "Jsme nadšené,
že jsme se po dlouhé době dočkaly Světové skupiny, a chceme Rusky porazit,"
uvedla Peerová.

Itálie - Španělsko

Loňské poražené finalistky z Itálie budou o postup do semifinále bojovat na domácí půdě se Španělkami, které v létě zastavily české hráčky na cestě mezi elitu. Hrát se bude na tvrdém povrchu, který Španělkám v čele s Anabel Medinaovou-Garriguesovou vyhovuje o poznání méně než jejich oblíbená antuka.

USA - Německo

Američanky v zápase prvního kola s Německem nastoupí bez sester Sereny a
Venus Williamsových. Týmovou jedničkou bude Lindsay Davenportová, která se
loni vrátila na kurty po mateřské pauze. Ve výběru nehrající kapitánky Ziny Garrisonové jsou ještě Laura Granvilleová, Ashley Harkleroadová a deblová
specialistka Lisa Raymondová. Německá kapitánka Barbara Rittnerová pro duel
v zámoří nominovala Tatjanu Malekovou, Sabine Lisickou, Julii Görgesovou a
Annu-Lenu Grönefeldovou.

Čína - Francie

Vyrovnaný duel slibuje zápas Číny a Francie. Hostující tým přiletěl bez Amélie Mauresmové a Marion Bartoliové, takže ve dvouhře vedle Virginie Razzanové nastoupí osmnáctiletá fedcupová debutantka Alize Cornetová. "Chci jí dát šanci, aby ukázala svůj talent a vzestup," uvedl francouzský nehrající kapitán Georges Goven. Číňanky postavily do dvouher zkušené tenistky Li Na a Šuaj Pcheng, jejich trumfem může být špičkový deblový pár Jen C', Čeng Ťie. Podle Govena jsou domácí hráčky favoritkami.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga