Roger Federer (vlevo), Pete Sampras

Roger Federer (vlevo), Pete Sampras | foto: Reuters

Sampras vedl, nakonec ale Federerovi podlehl

  • 8
Soul - Souboj mezi bývalým a současným vládcem světového tenisu dopadl podle očekávání. Roger Federer porazil v exhibičním duelu v jihokorejském Soulu Peta Samprase 6:4 a 6:3, byť Američan vedl v prvním setu 4:2. "Cítím se dobře, udělal jsem ze zápasu drama," řekl po utkání šestatřicetiletý Sampras.

Na okruhu ATP se oba tenisté potkali jen jednou. V osmifinále Wimbledonu 2001, kde Federer vyhrál v pěti setech, čímž ukončil Samprasovo kralování na londýnské trávě.

Od té doby se švýcarský tenista stal fenoménem bílého sportu a jen dva grandslamové tituly ho dělí od Samprasových rekordních 14 triumfů.

Šestatřicetiletý bývalý nejlepší hráč světa tak dnes byl outsiderem a v Soulu se dočkal bouřlivé podpory publika.

A Sampras ukázal, že se na exhibiční duel připravil. Hned při svém prvním podání poslal na stranu o deset let mladšího soupeře dvě esa a zanedlouho se krásným kraťasem dostal do vedení 4:2. "Cítím se docela dobře. Udělal jsem z toho drama, což byl můj cíl," pochvaloval si Sampras.

V dalším průběhu zápasu s čerstvým vítězem Turnaje mistrů střídal hvězdné momenty při podání i na síti s nevynucenými chybami a Federer otočil zápas, který se mu líbil. "Když jsem vyrůstal, Pete patřil mezi mé vzory, a je skvělé si s ním zahrát. Nebylo to jednoduché pro něj, protože je pět let mimo hru, ale ani pro mě. Jsem světová jednička a všichni čekali, že vyhraju," řekl.

Nehrající a hrající legenda světového tenisu se na kurtu potkají při dalších exhibicích ve čtvrtek v Kuala Lumpuru a v sobotu v čínské enklávě Macau. Sampras vůbec neuvažuje o tom, že by se z důchodu vrátil. "K návratu musíte mít nějaký důvod. Já zůstanu doma a budu se v televizi dívat, jak Roger vítězí."

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga