Šafářová a Vaidišová jsou v osmifinále

  6:21aktualizováno  10:23
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) Už do osmifinále Australian Open postoupila česká tenistka Lucie Šafářová. Její dnešní souboj s Běloruskou Jakimovou byl nejprve kvůli dešti na několik hodin přerušen, po návratu na kurt získala Češka první set a po něm Běloruska pro zranění vzdala.

Postoupila i Nicole Vaidišová. Desátá nasazená tenistka si ve dvou setech poradila se Slovinkou Srebotnikovou, již zdolala dvakrát 6:4. V osmifinále nastoupí proti Rusce Dementěvové.

Dohrála už naopak Eva Birnerová, která nestačila na loňskou vítězku Francouzku Mauresmaovou.

S Australian Open se ve třetím kole rozloučil i Radek Štěpánek, jenž podlehl v pětisetové bitvě Španělu Ferrerovi. Štěpánek přitonm vyhrál úvodní dvě sady - více ZDE.

Bláznivý postup Šafářové
Počasí zatím letošnímu Australian Open nepřeje. Opět kvůli dešti se dnes dlouho hrálo jen na dvou krytých dvorcích a tak Lucie Šafářová odehrála s Běloruskou Jakimovou na kurtu číslo tři pouhé čtyři gamy, než byl jejich zápas na několik hodin přerušen.

Po téměř čtyřhodinové pauze se Šafářová vrátila za stavu 2:2 očividně více motivována, pohodlně vyhrála svůj servis a stejně jako v předchozích dvou případech měla i tentokrát při podání soupeřky několik brejkbolů. Tentokrát už ale jeden z nich využila a agresivním pojetím hry a především výborným servisem získala klíčové vedení 5:2.

V tu chvíli už si však Jakimová vyžádala přes vrchní rozhodčí lékařském ošetření, ještě před příchodem fyzioterapeutky ale stihla Lucka Šafářová prvním setbolem ukončit první set poměrem 6:3 ve svůj prospěch. A úspěšný setbol byl paradoxně nakonec i mečbolem, neboť Jakimová vzápětí po krátké konzultaci s doktorkou zápas pro zranění zad skrečovala!

Šafářová si tak poprvé v kariéře zahraje osmifinále grandslamového turnaje a v boji o postup mezi nejlepších osm hráček letošního Australian Open si v neděli v Melbourne zahraje s favorizovanou obhájkyní loňského melbournského prvenství, Francouzkou Mauresmaovou.

Vaidišová si pomáhá servisem
Podruhé v řadě postoupila česká tenisová jednička Nicole Vaidišová do osmifinále Australian Open. Po dnešní kontrolované výhře nad Slovinkou Srebotnikovou 6:4, 6:4 ale nijak výrazně neoslavovala.

"S výsledkem jsem samozřejmě spokojena, ale s mými ambicemi už 4. kolo není žádným překvapením. Teprve v případě další výhry už se bude hovořit o úspěchu," je si vědoma Vaidišová.

Ta ale věří, že osmifinálový souboj s Ruskou Dementěvovou bude zcela odlišný od kruté loňské porážky ve stejné fázi turnaje od pozdější vítězky celého Australian Open Francouzky Mauresmaové.

"Určitě to bude hratelnější, loni jsem sice podala vcelku dobrý výkon, ale tehdy skvěle hrající Mauresmaová mi nedala sebemenší šanci na úspěch. Dementěvová už je sice rovněž hráčkou top ten, hrála jsem s ní ale nedávno a věřím si i na ni."

Zmíněný poslední vzájemný zápas sice před dvěma týdny na exhibičním turnaji v Hong Kongu Vaidišová prohrála, tehdy ji však ještě citelně limitovalo nepříjemné zranění rozříznutého prstu.

"Navíc to byl můj první zápas nové sezóny, nebyla jsem ještě tolik rozehraná, zatímco tady v Melbourne se zlepšuji zápas od zápasu a od loňského Australian Open jsem už také mnohem zkušenější hráčka. Dementěvová mí sice nepříjemný servis s rotací, na druhou stranu je ale zrovna podání její poměrně značnou slabinou."

Sama Vaidišová se naopak zatím na letošním Australian Open může o servis přímo opřít, což potvrdila i dvanácti esy v dnešním vítězném souboji se Srebotnikovou.

"Je to příjemné, že si mi podání daří a v podobných nepříznivých stavech, jako v dnešním prvním setu, se o servis můžu opřít. Jediné, z čeho jsem tak dnes měla v závěru obavy, bylo počasí. Když za stavu 5:4 ve druhém setu začalo mírně pršet, jen jsem se modlila, aby zápas nepřerušili..."

Birnerová pod střechou neuspěla
A právě vítězka Australian Open 2006 Amelie Mauresmaová byla dnešní soupeřkou další české tenistky Evy Birnerové ve 3. kole ženské dvouhry. Pod zataženou střechou začala Birnerová ve zcela zaplněné Vodafone Aréně proti favorizované Francouzce velmi nebojácně a úvodních šest gamů s ní hrála vyrovnaný zápas. Při svém servisu neměla problémy, při podání Francouzky si naopak ve dvou případech vypracovala brejkbol, ale ani jeden nevyužila.

Zlom v utkání však nastal za stavu 4:3 pro Mauresmaovou, kdy si česká tenistka poprvé v utkání nedokázala podržet servis a Francouzka pak čistou hrou pohodlně dokráčela k zisku prvního setu v poměru 6:3. Hned v první hře druhé sady navíc Mauresmaová podruhé v řadě prolomila podání Birnerové a získaný náskok už zkušeně dotáhla po druhém proměněném mečbolu k vítězství 6:3, 6:1.

"Škoda, že jsem neudržela platnou taktiku z úvodních her. Za stavu 3:3 jsem najednou chtěla tlačit ještě víc, než dosud, ale to se mi nakonec stalo osudným. Myslela jsem, že dosavadní styl hry na Mauresmaovou nebude stačit a nakonec se ukázalo, že by asi stačil..." pousmála se po utkání Eva Birnerová.

Své krajance Lucii Šafářové by před osmifinálovým zápasem recept na Mauresmaovou určitě poradila. "Rozhodně by jí měla Lucka hrát hodně do těla a hlavně do forhendu, ten její bekhend je opravdu hodně nepříjemný. A hlavně by se měla pokusit jí rozběhat!"

I přes vyřazení si však Birnerová dnešní zápas užila. "Byl to moc pěkný zážitek zahrát si před plným hledištěm, atmosféra ve Vodafone Aréně byla skvělá a i celkově se mi tam líbilo víc, než na centrálním dvorci v Rod Laver Aréně," přiznala česká tenistka, kterou by cenných 90 bodů za postup do 3. kola grandslamového turnaje mohlo v žebříčku výrazně posunout směrem vzhůru.

Australian Open
3. kolo dvouhry mužů:
Ferrer (16-Šp.) - Štěpánek (20-ČR) 6:7 (5:7), 4:6, 6:0, 6:4, 6:3, Novak-Djokovič (14-Srb) - Udomchoke (Thaj.) 6:3, 6:4, 5:7, 6:1, Federer (1-Švýc.) - Južnyj (25-Rus.) 6:3, 6:3, 7:6 (7:5), Gasquet (18-Fr.) - Monfils (Fr.) 6:0, 4:6, 7:5, 6:3, Roddick (6-USA) - Safin (26-Rus.) 7:6 (7:2), 2:6, 6:4, 7:6 (7:2), Robredo (7-Šp.) - Querrey (USA) 6:4, 6:7 (5:7), 6:2, 6:1, Ančič (9-Chorv.) - Hrbatý (22-SR) 6:3, 6:2, 6:1.
3. kolo dvouhry žen: Vaidišová (10-ČR) - Srebotniková (21-Slovin.) 6:4, 6:4, Šafářová (ČR) - Jakimovová (Běl.) 6:3, skreč, Mauresmová (2-Fr.) - Birnerová (ČR) 6:3, 6:1, Kuzněcovová (3-Rus.) - Kirilenková (26-Rus.) 6:1, 6:4, S. Williamsová (USA) - Petrovová (5-Rus.) 1:6, 7:5, 6:3, Dementěvová (7-Rus.) - Camerinová (It.) 6:1, 6:3, Jankovičová (11-Srb.) - Azarenková (Běl.) 6:3, 6:4, Peerová (16-Izr.) - Golovinová (20-Fr.) 3:6, 7:5, 7:5.
2. kolo čtyřhry mužů: Čermák, Levinský (12-ČR) - Butorac, Parrott (USA) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, Kerr, Škoch (Austr./ČR) - Fisher, Phillips (15-Austr./USA) 5:7, 7:6 (8:6), 7:6 (7:3), Pavel, Waske (Rum./Něm.) - Cibulec, Schüttler (ČR/Něm.) 7:6 (7:5), 6:0, Hanley, Ullyett (4-Austr./Zimb.) - Mertiňák, Pála (SR/ČR) 6:1, 6:7 (5:7), 6:3, Damm, Paes (5-ČR/Indie) - Healey, Smeets (Austr.) 6:4, 6:2.
2. kolo čtyřhry žen: Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Arvidssonová, Uhlířová (Švéd./ČR) 6:3, 7:5.

Eva Birnerová nestačila ve třetím kole Australian Open na obhájkyni titulu Amelii Mauresmovou.

Tenisové kurty na Australian Open zalil déšť. Sběrač míčků jeden z nich vysouší.

Čtrnáctý nasazený, Srb Novak-Djokovič, prošel na Australian Open do osmifinále.

Španělský tenista David Ferrer oslavuje výhru nad českým tenistou Radkem Štěpánkem, jehož ve 3. kole Australian Open zdolal v pětisetové bitvě.

Češku Evu Birnerovou vyřadila ve 3. kole Australian Open obhájkyně triumfu Amelie Mauresmová.

Americký tenista Andy Roddick oslavuje výhru nad Rusem Maratem Safinem ve 3. kole Australian Open.

Lucie Šafářová na tenisovém Australian Open postoupila do osmifinále.

Marat Safin (vpravo) blahopřeje svému přemožiteli Andy Roddickovi k postupu do osmifinále Australian Open.

Ruský tenista Marat Safin při akrobatickém úderu na síti.

Radek Štěpánek

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:57

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští zadlužené Ústí, klub předá

29. dubna 2024  20:54

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Paralyzér, sedativa. Ragbyovou hvězdu Vunipolu pacifikovali v baru na Mallorce

29. dubna 2024  20:44

Osmička policistů a paralyzér dávající elektrické šoky byly potřeba ke zpacifikování anglického...

Hvězdný nováček Wembanyama si zahraje se Spurs dva zápasy NBA v Paříži

29. dubna 2024  20:06

Francouzští basketbaloví fanoušci budou mít v příští sezoně možnost na vlastní oči sledovat v...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...