Martina Hingisová

Martina Hingisová se raduje z postupu do semifinále. | foto: Reuters

Rychle vzhůru. Takový je návrat Hingisové

  • 13
Madrid, Praha - Psal se rok 2000. Martina Hingisová ve finále Turnaje mistryň zdolala Moniku Selešovou a pozdvihla trofej pro šampionku. Koho by tehdy napadlo, že potrvá šest let, než se na závěrečný turnaj sezony vrátí – a než na něm opět vyhraje zápas.

Ve středečním večeru se to podařilo. Hingisová porazila v Madridu svalnatou ruskou bohatýrku Petrovovou 6:4, 3:6, 6:3. "Probojovat se znovu na Masters a vyhrát tu aspoň jeden zápas, to byl můj cíl. Teď jsem šťastná," řekla.

Přestože včera prohrála s Mauresmovou, může si říci: Byl to skvělý rok. "Martina je královnou comebacků," velebí ji Larry Scott, ředitel ženského okruhu WTA Tour. "Jen opravdu silná osobnost dokáže co letos ona."

Jako by za jediný rok vyšplhala z prolákliny Údolí smrti až pod vrchol Everestu. Začínala v bodu nula, neklasifikovaná ve světovém žebříčku. Teď je osmá.

"Vždycky všechno dělala rychleji než jiné dívky," píše americký časopis Tennis Magazine. "Proto vyhrála už ve dvanácti juniorku na grandslamu. Proto byla v šestnácti nejmladší světovou jedničkou."

Rychle zahájila letos i svoji novou tenisovou kariéru.

Našla si i nového přítele, českého tenistu Radka Štěpánka.

A navrch nové auto, Jeep Grand Cherokee za 1,8 milionu korun.

Rok Hingisové
po letošním návratu

První zápas: na turnaji v Gold Coast porazila Ventoovou 6:2, 6:1

První grandslam: čtvrtfinále Australian Open (prohrála s Clijstersovou)

První finále: v únoru v Tokiu podlehla Dementěvové 2:6, 0:6

První titul: v květnu ve finále v Římě porazila Safinovou 6:2, 7:5

Největší zklamání: porážka ve 2. kole US Open s Razzanovou, 112. hráčkou světa

Druhý titul: v září ve finále v Kalkatěporazila Pučekovou 6:0, 6:4 (42. titul kariéry)

Vítězný návrat na Masters po šesti letech: v Madridu porazila Petrovovou 6:4, 3:6, 6:3

Celkem v roce 2006: vyhrála 53 utkání, prohrála 19, na žebříčku je osmá

"Je jediné ve Švýcarsku. Úžasné, krásné! Skoro tak krásné jako mí dva koně, ale o hodně silnější," velebila vůz s motorem o síle 426 koní.

Štěpánek ji doprovází v Madridu, sedí v čestné lóži a možná po očku sleduje, jestli si jeho Martina příliš nevšímá modelů, kteří jsou nasazeni coby sběrači. "No co, Radek tu pro změnu při mužském turnaji okukoval modelky. Teď je zase řada na mně," škádlí ho Hingisová.

Je stále hravá a zároveň vážná a dospělá. Na US Open se při tréninku vytasila s tréninkovými šortkami pomalovanými růžovými srdíčky. Nebo při zápase s Číňankou Šuaj Pcheng zčistajasna přehodila raketu z pravé do levé ruky a zahrála smeč.

Zato při turnaji v Kalkatě se poklonila hrobu Matky Terezy. "Bylo to moc inspirativní," vyprávěla potom. "Matka Tereza měla tak ušlechtilou vizi, že by ji měl každý přijmout za vlastní."

 Když naposledy startovala na Turnaji mistryň, hostila jej ještě newyorská Madison Square Garden. Letos se elita ženského tenisu schází v madridské aréně. "Ale jinak se toho moc nezměnilo. Vlastně ještě něco. Tehdy jsem patřila k nejmladším. Teď k nejstarším," porovnává.

Ale pozor: je jí teprve 26 let.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga