Safin, Jelcin, Tursunov

Safin, Jelcin, Tursunov - Z vítězství Safina (vlevo) a Tursunova se radoval i nekdejší ruský prezident Boris Jelcin. | foto: Reuters

Rusové vyhráli čtyřhru a vedou 2:1

Moskva - Ruské tenisty dělí jediné vítězství od triumfu v Davisově poháru. O druhý bod domácího týmu se dnes v Moskvě postarali ve čtyřhře Dmitrij Tursunov a Marat Safin, kteří přehráli dvojici Agustín Calleri, David Nalbandian 6:2, 6:3, 6:4. Zápas definitivně rozhodnou nedělní dvouhry.

K té první by měly nastoupit týmové jedničky Nalbandian a Nikolaj Davyděnko.

Safin dnes nahradil v deblovém páru původně nahlášeného Michaila Južného, který se do týmu dostal na poslední chvíli po vážném zranění kotníku z říjnového turnaje v Petrohradu.

V pátek přitom Safin prohrál ve třech setech v druhé dvouhře s Nalbandianem a po utkání si stěžoval na povrch moskevského kurtu.

Dnes však s Tursunovem zápasu od počátku kralovali, byli lepší na servisu i při výměnách na síti. Zápas netrval ani 100 minut.

Nalbandian byl po pátečním jasném vítězství nad Safinem o 20 hodin později jen svým stínem. "Necítil jsem se tak dobře jako včera. Ale takový je sport," odvětil na otázku, proč dnes na moskevském Olympijském stadionu hrál úplně jiný Nalbandian. Jen v prvním setu dvakrát neudržel servis a načal tak zkázu argentinského deblu.

"Sebrat jim tak brzy servis, to byl klíč k dnešnímu vítězství," radoval se Safin. "Od chvíle, kdy jsme vedli, bylo pro ně těžké vrátit se do zápasu. Byli pořád pod tlakem," dodal.

"Snažili jsme se hrát jednoduše a nesnažit se o věci, které nejsme schopni zrealizovat. Čekali jsme na jejich chyby," prohlásil Tursunov, který se postaral o osm z jedenácti es domácí dvojice.

Rusové tak mají k druhému daviscupovému triumfu blíž než Argentinci k premiérovému vítězství. Rusko poprvé získalo slavnou "Salátovou mísu" v roce 2002, ve finále tehdy porazilo v Paříži Francii.

Doma ruští tenisté neprohráli už jedenáct let. Argentinci jsou ve finále DC podruhé, před 25 lety podlehli Američanům.

Rusko - Argentina 2:1 po čtyřhře

Safin, Tursunov - Nalbandian, Calleri 6:2, 6:3, 6:4.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga