Vítězné gesto Švýcara Rogera Federera

Vítězné gesto Švýcara Rogera Federera | foto: AP

Pan doktor Federer. Legenda získala další titul, poprvé z univerzity

  • 9
Muž, který toho tolik vyhrál, nezakrýval dojetí: „Dámy a pánové, mnohokrát děkuji za tuto obrovskou, grandiózní poctu.“ Tak pravil Roger Federer, Dr. h. c., jenž obdržel čestný doktorát lékařské fakulty univerzity v jeho rodné Basileji.

Zdravíčko, doktore! I takto mohou nyní protihráči či přátelé oslovovat švýcarskou tenisovou ikonu. Jeden z nejlepších hráčů dějin tím jen utužil vazby se svojí rodnou Basilejí.

Tamní lékařská fakulta odůvodnila čestný doktorát pro 36letého Federera následovně: „Je vzorem jako sportovec, chová se příkladně férově. Podněcuje celosvětově lidi k pohybu, a tím významně přispívá k zdravějšímu životními stylu.“ Oceněna byla rovněž jeho charitativní práce.

Federer má za sebou úžasnou sezonu. Po dlouhé zdravotní pauze se triumfálně vrátil vítězstvími na Australian Open a ve Wimbledonu, patří mu pozice světové dvojky za Rafaelem Nadalem. Vyhrál dalších pět turnajů včetně klání v Basileji - a tam nyní rok korunoval mimosportovním oceněním. „Ohromně mě to těší. Je to stejné, jako kdybych držel trofej z grandslamu,“ pronesl ve videu, které při příležitosti slavnostního předání čestného doktorátu zveřejnil na Facebooku.

Titul doctor honoris causa již v dějinách dostal ledaskdo, od nejuznávanějších vědců po diktátory. Udělují jej nejprestižnější vzdělávací ústavy planety i univerzity obskurního ražení.

Sportovci ale mezi vyznamenávanými často nefigurují. A tak se v některých švýcarských médiích spustila diskuze, zda je vlastně správné, aby tenista (jakkoli fenomenální) obdržel čestný titul. „Možná tím chtějí milionáře Rogera pobídnout k tomu, aby v budoucnu držel nad univerzitou ochrannou ruku,“ uvedl pro stanici SRF Maurice Campagna, předseda švýcarské Akademie věd. Jiní oslovení respondenti zase upozorňují, že je to od slovutné instituce založené již v roce 1460 hlavně zručný marketingový tah.

Oba argumenty mohou být platné; to, že se univerzity čestným doktorátem snaží zavazovat si potenciální štědré sponzory, není v dějinách žádná novinka. I z hlediska PR jde o akci, která univerzitu hodně zviditelní.

Na druhou stranu pro město na Rýně udělal Federer mnohé, lepšího ambasadora by si Basilej mezi sportovci těžko mohla přát.

„Jako kluka, co kdysi začínal s tenisem, by mě tohle nikdy nenapadlo. O to větší radost mám. A beru to jako další závazek svých vazeb k regionu, odkud pocházím,“ pronesl Federer. Doktor Federer, abychom byli přesní.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga